NI TRI GODINE NAKON POPISA STANOVNIŠTVA NIJE POZNATO KOLIKO IMA MANJINA

“ManjiNE“ se dogovaraju kako izvršiti pritisak civilnog društva na zakonodavce

Objavljeno:12.12.2016 - 12:30
A A A Times Arial

Pripadnici civilnog društva na današnjoj debati pod nazivom “ManjiNE“ žele se dogovoriti na koji način izvršiti pritisak civilnog društva na zakonodavce da bi se što prije pristupilo izmjeni Ustava BiH i Izbornog zakona BiH da bi manjine ostvarile zakonima zagarantovana prava – izjavio je Feni predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Naglasio je da više od tri godina nakon popisa stanovništva nisu poznati tačni podaci koliko ima manjina. 

- U Parlamentarnoj skupštini BiH odlučeno je da u roku od 90 dana Vijeće ministara BiH da prijedlog kako riješiti problem implementacije presude „Sejdić-Finci“ – kazao je  Finci, dodajući da ostaje da se krajem februara vidi da li će taj prijedlog usvojiti državni parlament.

U težnji da dobije kandidatski status u Evropskoj uniji Bosna i Hercegovina morat će u okviru Upitnika Evropske komisije odgovoriti na pitanja kao što je „Kako tretirate manjine?“.

- Predsjedništvo BiH je u Master planu ugradilo implementaciju navedene presude. Jasno je da bez sređivanja velikih političkih tema, od izbora u Mostaru i Stocu do presude „Sejdić-Finci“, kandidaturu ne možemo dobiti – istakao je direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) Žarko Papić.

Debata je jedna od aktivnosti zagovaračke kampanje “Donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona u domenu izbornih prava nacionalnih manjina“ koju Fondacije za socijalno uključivanje u BiH i IBHI provode u okviru Projekta održivosti civilnog društva uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj pod simboličnim sloganom “Biti manjina ne znači biti manji – manjiNE“ .

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: