Voće i povrće pomaže u prevenciji astme!
Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da povećanje unosa voća i povrća može pomoći u prevenciji astme zato što povećanjem unosa voća i povrća povećavate i unos antioksidanta koji smanjuju razinu slobodnih radikala.
Slobodni radikali su zaslužni za povećan rizik od nastanka kronične upale u tijelu i autoimunih bolesti, zbog čega je važno unositi adekvatnu količinu antioksidanata.
Kada je u tijelu preniska razina antioksidanata, povećava se rizik od nastanka oksidacijskog stresa, što doprinosi riziku od nastanka astme. Antioksidanti štite od oksidacijskog stresa. Pluća sadrže ovojnicu u kojoj se nalaze antioksidanti koja tijelo proizvodi samostalno, ali to obično nije dovoljno.
U usporedbi s osobama koje ne pate od astme, astmatičari imaju ukupno nižu razinu karotenoida u krvi, jednog od najdjelotvornijih antioksidanata.
Već je dokazano da prehrana bogata antioksidantima smanjuje rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava i različite vrste raka.
Statistička istraživanja su pokazala da veliki dio svjetske populacije ne unosi adekvatnu količinu voća i povrća. Osobama, koje pripadaju rizičnoj skupini za nastanak astme, se rizik od nastanka astme svede na tek 20% nakon što promijene prehrambene navike i povećaju unos voća i povrća.
Izvor:centarzdravlja.net