Načelnik Senaid Memić želi kreditno zadužiti Općinu Ilidža!

Bosna i Hercegovina
Načelnik Senaid Memić želi kreditno zadužiti Općinu Ilidža!
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić je na prvoj sjednici novog saziva Općinskog vijeća najavio da će se ova općina kreditno zadužiti kako bi se izgradila kanalizaciona mreža u Rakovici i tramvajska pruga za Hrasnicu.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić je na prvoj sjednici novog saziva Općinskog vijeća najavio da će se ova općina kreditno zadužiti kako bi se izgradila kanalizaciona mreža u Rakovici i tramvajska pruga za Hrasnicu. Memić je otkrio ovu informaciju replicirajući vijećniku Elvisu Vreti (Naša stranka) koji je za govornicom prethodno kazao da “ne bi bilo iznenađujuće kada bi vijećnici pred sobom dobili prijedlog o kreditnom zaduženju”.

Iako Memić nije precizirao o kojoj se cifri tačno radi, bitno je naglasti da je on odlučio zadužiti građane Općine Ilidža uprkos činjenici što se iz budžeta za prethodnu godinu u prosjeku prenese sedam do osam miliona KM u narednu budžetsku godinu. Drugim riječima, Općina Ilidža već godinama unazad ostvaruje poprilično zavidan budžetski suficit. 

Ne poštuje odluke i zakone

Vreto u razgovoru na Novi.ba kaže da kreditno zaduženje u ovom trenutku nije uredu, te da bi ono bilo prihvatljivo samo ako prilikom kreiranja budžeta nema drugog načina i prostora da se naprave uštede.  

“Kada smo jučer raspravljali o nacrtu budžeta, napravili smo analizu i dali smo jasan prijedlog kako se na godišnjem nivou može uštediti dva i po do tri miliona KM. Za plaće i naknade izdvajamo 39 posto iz budžeta. Nepoštivanje odluka Općinskog vijeća i Zakona o plata i naknadama u organima vlasti FBiH uzrokuje ovako visok procenat. Dakle, Općina Ilidža ne poštuje svoje odluke kao i odluku viših organa da, prilikom obračuna plaća, osnovica ne može biti veća od federalne (315)”, pojašnjava Vreto.

On naglašava da je, uporedno sa budžetom Općine Ilidža, analizirao koliko susjedne općine izdvajaju sredstava na iste stavke, te je došao do zaključka da je iz budžeta Općine Novi Grad za 2016. godinu, koji je iznosio blizu 35 miliona KM, za plate i naknade izdvojeno 7,5 miliona KM ili 22 posto.

“Općina Novi grad ima duplo više stanovnika, a manje izdvaja za rad administracije. Općina Hadžići ima usvojen Nacrt za 2017. godinu u vrijednosti od 11,7 miliona, a izdvajanja na plaće i naknade iznose 2,7 miliona ili 23 posto, a ima duplo manje stanovnika od naše općine”, naglašava Vreto i dodaje da je zanimljivo kako obje ove općine imaju načelnike i većinu u općinskom vijeću koji pripadaju istoj političkoj stranci kao i na Ilidži - Stranci demokratske akcije (SDA).

Višnje umjesto pruge 

Samir Avdić, vijećnik SDP-a, u razgovoru za naš portal napominje da je Memić još 2011. godine na javnim raspravama o budžetu obećavao da će se izgraditi tramvajska pruga od Ilidže do Hrasnice, te da od tada pa do danas vješto iskorištava to obećanje.

“Spominjao je norveške investitore 2013 godine, a naredne godine je spominjao Mađare koji će investirati u prugu. Danas spominje kredit. Mišljenja sam da se samo radi o još jednoj ispraznoj priči tog čovjeka, a ta me priča podsjeća na obećanja nekadašnjeg načelnika Ilidže, a trenutno Memićevog savjetnika - vjerovatno savjetnika za obećanja - Huseina Mahmutovica u vezi sa izgradnjom žicare iz Hrasnice ka vrhu planine Igman”, ističe Avdić.

Međutim, na mjestu na kojem je predviđena izgradnja tramvajske pruge, danas su građani dobili zasađene višnje.

“Jedino što je Memić u vezi sa tramvajskom prugom uradio jeste sađenje višanja duž predviđene trase”, zaključuje Avdić.

Dokle ide Memićeva bahatost pokazuje i primjer da on, u razgovorima sa svojim stranačkim kolegama, insistira na tome kako treba ukinuti sve javne rasprave jer građani, tobože, na njih dolaze nepripremljeni i iznose ‘nerealne’ zahtijeve.Ipak, o Memićevom karakteru najbolje govori njegovo ponašanje prema drugim vijećnicima. Naime, saznajemo da načelnik iz vijećničkih klupa pojedinim političkim neistomišljenicima i svima koji mu se argumentovano suprotstave psuje mater. ‘Neposlušnim’ opozicionim vijećnicima, načelnik prijeti i izjavama da njihove mjesne zajednice “neće dobiti ni sijalice”.      

Ne propustite