"Postoji mogućnost da Hadžić večeras izađe iz pritvora"

Aktuelno
"Postoji mogućnost da Hadžić večeras izađe iz pritvora"
Advokat Davor Martinović, pravni zastupnik Damira Hadžića koji je uhapšen u akciji "Blok", kazao je za N1 da postoji mogućnost da bivši načelnik Općine Novi Grad i ministar u Vijeću ministara BiH, bude pušten iz pritvora.

Advokat Davor Martinović, pravni zastupnik Damira Hadžića koji je uhapšen u akciji "Blok", kazao je da postoji mogućnost da bivši načelnik Općine Novi Grad i ministar u Vijeću ministara BiH, bude pušten iz pritvora.

Naime, Kantonalni sud u Sarajevu jučer je još ukinuo rješenje o pritvoru Damiru Hadžiću koje je vraćeno na ponovno odlučivanje. 

"Jučer je doneseno rješenje kojim se djelimično uvažava naša žalba i vraća se na ponovni postupak. To znači da je Kantonalni sud zauzelo stav da se dogodila bitna povreda postupka. Pojednostavljeno, drugostepeni sud je zauzeo stav da ne postoje uslovi za egzistiranje pritvora, ali ga nije mogao riješiti zbog bitne povrede postupka", kazao je Martinović za našu televiziju.

Advokat Martinović kaže da je očekivao da će Hadžić biti pušten iz pritvora još jučer.

"Pritvor je po zakonu takav postupak da svi koji su uključeni moraju postupati posebno žurno. Mene začuđuje da do sada nemam odluke suda. Cijeli dan smo danas čekali tu odluku, ali još uvijek ništa. Postoji mogućnost da on bude večeras pušten iz pritvora", kazao je advokat Martinović.

Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad i bivši ministar u Vijeću ministara BiH, uhapšen je u okviru akcije kodnog naziva "Blok". Sumnjiči se za krivično djelo zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Hadžića Tužilaštvo KS tereti da je isplatio milion KM osumnjičenom Esedu Radeljašu kojem je danas produžen pritvor za još dva mjeseca.

Naime, Radeljašu je 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima za koje je platio naknadu od 44.404 marke. Zakon o građevinskom zemljištu FBiH kaže da se fizičkom licu ne može bez javnog poziva dodijeliti državno zemljište. Saglasnost da se Radeljašu dodijeli zemljište bez javnog poziva dao je i pravobranilac.

Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat. Kad je Radeljašu oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, on je od Općine zatražio odštetu. Nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da se Radeljašu isplati 1,03 miliona maraka, odnosno 23 puta više nego što je platio.

Nalog za isplatu odštete Radeljašu potpisan je početkom 2010. godine. On je u to vrijeme bio općinski vijećnik u Novom Gradu, nakon što je na lokalnim izborima 2008. godine osvojio mandat kao kandidat Bosanske stranke (BOSS)

(N1)

Ne propustite