Škole koje misle i rade drugačije

Bosna i Hercegovina
Škole koje misle i rade drugačije
Više od 100 nastavnika, učenika, predstavnika obrazovnih ustanova, pripadnika nevladinih organizacija i društvenih aktivista iz Prijedora, Tuzle, Trebinja, Novog Grada, Goražda, Foče, Mostara, Brčkog, Sarajeva i mnogih drugih mjesta širom Bosne i Hercegovine sastali su se danas(9. decembar 2016.) u Domu mladih u Sarajevu.

Više od 100 nastavnika, učenika, predstavnika obrazovnih ustanova, pripadnika nevladinih organizacija i društvenih aktivista iz Prijedora, Tuzle, Trebinja, Novog Grada, Goražda, Foče, Mostara, Brčkog, Sarajeva i mnogih drugih mjesta širom Bosne i Hercegovine sastali su se danas(9. decembar 2016.) u Domu mladih u Sarajevu. Na ovom događaju predstavljeno je 30-tak dobrih i inovatinih praksi u obrazovanju.

Projekat Dobre prakse, koji je Fond otvoreno društvo BiH realiziralo tokom tri godine imao je za cilj podršku novim, inovativnim praksama u obrazovanju, podršku onim projektima koji potiču razvoj kritičkog mišljenja i promociju nove nastavne metode. Inovatori u obrazovanju, zajedno sa drugim učesnicima obrazovnog procesa u Bosni i Hercegovini, predstavili su svoje uspješne projekte, ali i učestvovali u panel diskusijama na temu kritičkog mišljenja i uloge škole kao predvodnice promjena u današnjem društvu.

Osman Zukić iz Fonda otvoreno društvo kaže da je važno znati da je ovo završna manifestacija projekta Dobre prakse koji je trajao tri godine i da su pozvane sve škole koje su učestvovale u ovom projektu.

"Projekat Dobre praske pokrenut je od strane Fonda otvoreno društvo BiH i realiziran je sa idejom da se pronađu kvalitetni i dobri primjeri prakse u školama i da se ti primjeri podrže u grantovima u iznosu do 13 400 američkih dolara. Radi se o tome da smo ukupno u posljednje tri godine uložili oko pola miliona konvertibilnih maraka u školstvo u Bosni i Hercegovini. Škole su realizirale projekte koji imaju za cilj da povežu školu sa lokalnom zajednicom, da potiču razvoj kritičkog mišljenja u obrazovnom procesu, da uvode nove, nastavne metode te da još jednom podvuku koliko je važno da radimo kvalitetno obrazovanje jer bez kvalitetnog obrazovanja ne možemo govoriti ni o kvalitetnoj budućnosti, odnosno ni o kvalitetijom društvu u kojem živimo. Danas ćemo imati priliku da kroz dva panela govorimo o tome koliko je bitno i na koji način i kroz koje modele možemo da promovišemo odnosno potičemo razvoj kritičkog mišljenja u školama što je jedan od jakog bitnih aspekata u nastavnom procesu te da govorimo i o tome koliko škole mogu biti resurs lokalnoj zajednici, odnosno koliko škole mogu biti mjesto gdje se pokreću odrđeni reformski procesi u društvu", rekao je Osman.

Direktorica Osnovne škole Petra Bakula iz Mostara, Anja Vidačak kazala je da se njihova škola predstavlja projekotom "Škola- moj prijatelj" koji obuhvata sedam područja iz nastavnih aktivnosti.

"Cilj našeg projekta jeste korisno korištenje vremena učenika izvan nastave, razvijanje kritičke svijesti, ostvarivanje međusobne suradnje i naravno na neki način pružiti primjer drugim školama kako taj projekat uspješno primjeniti. Možemo reći da smo uspješno realizirali ovaj projekt, da smo sve ciljeve i ostvarili", kazala je Anja.

Jelena Čančar, direktorica Osnovne škole Sveti Sava iz Foče je rekla prezentuju svoj projekat "Za drugarstvo" koji se realizuje kroz rad njihove Učeničke zadruge.

"Obzirom da smo učeničku zadrugu osnovali prije dvije godine kroz ovaj projekat htjeli smo praksu podići na jedan viši novo, odnosno uvesti više aktivnosti a posebno obratiti pažnju da u rad zadruge uvučemo i roditelje. Ono čime se mi kroz zadrugu inače bavimo jesu ekološke djelatnosti, humanitarne djelatnosti i razne druge aktivnosti a prije svega radimo na podizanju svijesti naše lokalne zajednice i tako se trudimo da što više medijski predstavimo njihove aktivnosti tako da oni rade i okrugle stolove na različite teme a čak i zagovaraju javne politike u svojoj optšini. Tako nam je ovaj projekat zaista dobrodošao jer mnoge od aktivnosti koje bismo inače željeli finansirati naravno nismo u mogućnosti, tako da finansiranjem od strane Fonda zaista smo naše aktivnosti podigli na jedan viši. Djecu smo odveli van naše opštine da vide druge primjere drugih praksi tako da mislim da smo zaista imali jako puno koristi od projekta. Naravno nastavit ćemo dalje sa projektom i razvijati našu zadrugu još više, uvoditi nove djelatnosti i slično", zaključila je Jelena.  

Ne propustite