ŽIGA 'MJESTO ŽUJE: SIPA prisluškivala pogrešnu osobu?

Tema sedmice
ŽIGA 'MJESTO ŽUJE: SIPA prisluškivala pogrešnu osobu?
Suđenju Fahrudinu Radončiću, Bilseni Šahman, Bakiru Dautbašiću i Zijadu Hadžijahiću, koje se vodi na Sudu BiH, prethodile su nesmotrene i aljkave istražne radnje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), što tek sad isplivava na površinu i dovodi u pitanje kredibilitet bh. policijskih i pravosudnih organa, koji, uzgred, nikad nisu ni imali.

Suđenju Fahrudinu Radončiću, Bilseni Šahman, Bakiru Dautbašiću i Zijadu Hadžijahiću, koje se vodi u Sudu BiH, prethodile su nesmotrene i aljkave istražne radnje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), što tek sad isplivava na površinu i dovodi u pitanje kredibilitet bh. policijskih i pravosudnih organa, koji, uzgred, nikad nisu ni imali.

Navedenoj četvorci se sudi "zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem", a kao svjedok na njihovom suđenju pojavio se i generalni direktor firme "Farmavita" Sabahudin Žujo.

Žuju je, kako Novi.ba nezvanično saznaje, za vrijeme istražnih radnji trebala prisluškivati Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), no, umjesto Žuje prisluškivali su uglednog sarajevskog profesora Jusufa Žigu.

nv40976

Profesor Jusuf Žiga kazao je za Novi.ba da te navode prvi put čuje od nas, te da ne zna o čemu je riječ.

"Ja to prvi put čujem. Uopće me ne bi iznenadilo da se takve greške mogu desiti, naročito ako imamo slične brojeve telefona. Ali ako jeste bila greška, onda bi bio elementarni red da mene informiraju da se takva greška desila. Ne mogu vam ništa dalje oko toga komentirati jer ste me zatekli, zaista ne znam o čemu se tu radi", kazao je on.

Sabahudin Žujo i Jusuf Žiga imaju skoro identične brojeve mobilnog telefona, s tim da je razlika u samo jednom broju. S obzirom na to da su se istražne radnje glede slučaja Radončić i drugi vodile prošle godine, odnosno početkom tekuće, pripadnici SIPA-e su profesora Jusufa Žigu do 11. jula 2016. godine trebali obavijestiti o ovom propusti istražitelja.

Novi.ba je uputio upit Državnoj agenciji za istrage i zaštitu s tim u vezi, a do sada još uvijek nismo dobili odgovore.

novi1

 

Ne propustite