Domaći i međunarodni zvaničnici o dostavljanju Upitnika Evropske komisije

Bosna i Hercegovina
Domaći i međunarodni zvaničnici o dostavljanju Upitnika Evropske komisije
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primit će danas u Sarajevu komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, koji će mu uručiti Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primit će danas u Sarajevu komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, koji će mu uručiti Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU).

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je u razgovoru za Fenu da je upitnik Evropske komisije važna prekretnica za BiH, dodajući da se radi o sveobuhvatnom paketu pitanja koja se ne trebaju posmatrati kroz političku prizmu, već je potrebno dati odgovore potkrijepljene činjenicama.

Formalno govoreći, pojašnjava Wigemark, Evropska komisija koristi taj upitnik da bi napravila procjenu stanja i kapaciteta države koja je na putu da postane punopravni član EU. Pitanja Evropske komisije su jasna i konkretna, neka su složenija i vezana su za sve oblasti i aktivnosti, od političkih, ekonomskih i socijalnih, do pitanja u vezi s institucijama i njihovim radom.

- Bitno je da kvalitet odgovora bude zadovoljavajući - naglasio je šef Delegacije EU te preporučio da se odgovori ne daju u žurbi, jer će poslije biti korišteni za analizu kapaciteta BiH za njeno kretanje na putu ka članstvu u EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je ranije, u intervjuu za Fenu, kazao da je Upitnik naredna, veoma zahtjevna faza na putu evropskih integracija BiH koja će biti izuzetno važna i za Evropsku uniju i za BiH, "jer ćemo kroz odgovore na više hiljada pitanja koja ćemo dobiti u upitniku i sami napraviti jedan detaljan, analitičan snimak stanja u svim ključnim oblastima u BiH: u sferi politike, ekonomije, društvenih djelatnosti, obrazovanja, pravosudnog sistema...".

Zvizdić kaže da će odgovori na ta pitanja dati i odgovor na nivo kvalitete koordinacije u BiH, "odnosno činjenice da ćemo svaki put na više hiljada pitanja morati prezentirati odgovor koji će morati biti baziran na usaglašenom stavu, odnosno BiH će morati odgovarati jednim glasom da bi nas Evropska komisija, odnosno Evropska unija tretirala i prihvatila kao kredibilnog partnera u toj fazi evropskih integracija".

- Spremni smo za Upitnik i mislim da su se konsolidirali odnosi među onima koji trebaju raditi odgovore na Upitnik, ali vrlo je važno da ne relativiziramo Master plan koje je Predsjedništvo jednoglasno usvojilo. Na njemu ću dokraja inzistirati. Tu smo precizno po mjesecima dali što moramo uraditi da bismo kandidacijski status dobili krajem iduće godine - izjavio je za Fenu član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Govoreći o dolasku europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna i predaju Upitnika bh. vlastima, Čović ističe da treba pokušati ohrabriti kompletnu administraciju Europske unije da malo slobodnije krenu ka otpočinjanju narednih koraka, jer ovaj upitnik je sam za sebe jedna faza u kojoj će, uvjeren je Čović, BiH u narednih pet ili šest mjeseci dati adekvatne odgovore.

Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović je ranije izjavio za Fenu da su odgovori na Upitnik svojevrstan sistematski pregled u procesu integriranja.

- Oni daju kompletan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU - kazao je Dilberović, dodajući  da je iz tog razloga od iznimne važnosti da odgovori  budu kvalitetno pripremljeni, odnosno da o oblasti na koju se odnose ponude preciznu sliku stanja.

Dilberović naglašava da na pitanja treba odgovoriti kvalitetno i jednim glasom, a u narednih pola godine ovaj zadatak treba biti isključivi prioritet svih institucija.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je izjavio da je to veoma zahtjevan, težak i komplikovan posao, jer uz svaki odgovor u svakoj oblasti dužni smo da dostavimo i prevode zakona i drugih propisa.  

- U narednim sedmicama pokazat ćemo da li imamo istinsko evropsko opredjeljenje u BiH ili se to koristi samo za lijepu priču, a da suštinski nismo spremni da pravimo iskorake - kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je da je dostavljanje Upitnika Evropske komisije Bosni i Hercegovini važan trenutak i prevashodno velika obaveza za BiH.

- To je toliko velika obaveza i mnogi u zemlji nisu svjesni da imamo tako malo vremena od nekoliko mjeseci i tako malo resursa i logistike za davanje kvalitetnih odgovora koji podrazumijevaju u značajnom broju pitanja i koordinaciju s drugim nivoima vlasti, entitetima, kantonima - izjavio je ministar Šarović.

Istaknuo je da sve institucije treba da apsolutno budu mobilne, da iskoriste sve svoje resurse.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić je u izjavi Feni ocijenio da je dolazak evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna i donošenje upitnika za BiH sasvim sigurno jedna od najznačajnijih stvari na evropskom putu BiH.

- To je, pretpostavljam, najosjetljiviji period našeg evropskog puta, jer zaista će on dovesti državu BiH pred ozbiljne dileme - da li je u stanju odgovoriti na nekoliko hiljada pitanja koja će biti vrlo precizno postavljena. Nas svakako može radovati činjenica da smo u toj fazi evropskog puta - kazao je Softić.       

Po njegovim riječima, ono što se osjeti u ovom procesu jeste ipak  "vjetar u leđa" koji nam Evropska unija daje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je izjavio za Fenu da dostavljanje upitnika Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu znači da je uspjela da pređe jednu stepenicu.

- To je optimistička poruka da BiH može da se nađe na tom putu i mislim da je to dobra poruka - ocijenio je Bosić, te dodao kako misli da neće biti problem odgovoriti na pitanja iz Upitnika.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović je ranije izjavio Feni da su, prema informacijama koje ima, tehničke pripreme za odgovaranje na pitanja iz Upitnika u prilično dobroj fazi.

- Ukoliko institucije budu spremne, a mnoge će sudjelovati u davanju odgovora jer su pitanja takve vrste, da odgovore smisleno, jasno i razumno, postoji mogućnost da dobijemo vrlo malo dopunskih pitanja - navodi Lovrinović.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo kazao je ranije Feni da upitnik predstavlja svojevrsno "skeniranje" države i društva, prvi korak u istinskom evropskom partnerstvu i boljem upoznavanju snage, potencijala i iskrene volje bh. društva da postane punopravni član EU.

Službenica za komunikacije Vanjskopolitičke inicijative BiH Amela Hrasnica istakla je za Fenu da je Upitnik Evropske komisije, prije svega, najkonkretniji test spremnosti BiH da ovaj deklarativni konsenzus o EU integracijama prevede u radni.

Ne propustite