Brammertz: Na Balkanu se i dalje slave ratni zločinci

Aktuelno
Brammertz: Na Balkanu se i dalje slave ratni zločinci
Tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN).

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN).
U svom obraćanju, tužilac Brammertz je pred VSUN-om iznio najnovije informacije o posljednjem prvostepenom i žalbenom postupku pred MKSJ, prvostepenim i žalbenim postupcima pred MMKS, potrazi za preostalih osam osoba u bjekstvu protiv kojih je optužnice podigao Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR), kao i o pružanju podrške nacionalnim pravosudnim sistemima koji vrše krivično gonjenje za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi.
 
Tužilac je započeo svoje obraćanje napominjući da se trenutno iznose završne riječi u predmetu Mladić, posljednjem suđenju pred MKSJ i jednom od najvažnijih predmeta u historiji tog suda. Izvijestio je da se očekuje da i prvostepena presuda u predmetu Mladić i presuda u predmetu Prlić i drugi, posljednja drugostepena presuda MKSJ, budu izrečene do kraja novembra 2017.
 
Tužilac je pred Vijećem sigurnosti također iznio najnovije informacije o statusu prvostepenih i žalbenih postupaka koji se vode pred MMKS-om, uključujući informacije o podnošenju žalbenih podnesaka u predmetima Karadžić i Šešelj. Osvrćući se na saradnju država sa MKSJ-om i MMKS-om, tužilac je rekao da Tužilaštvo “dijeli duboku zabrinutost predsjednika Agiusa da Srbija nastavlja da ignoriše i krši svoje pravnu obaveze da sarađuje s MKSJ-om".
 
U vezi s potragom za preostalim osobama u bjekstvu protiv kojih je optužnice podigao MKSR, tužilac Brammertz je obavijestio VSUN da je Tužilaštvo razvilo strategije za lociranje i hapšenje svakog od optuženih koji su u bjekstvu.
 
"Sve žrtve dijele jednu te istu nadu: da vide odgovorne za zločine koji su nad njima počinjeni izvedene pred lice pravde. Stoga je od presudne važnosti da ovih osam optuženih koji su u bjekstvu budu uhapšeni i da im se sudi", rekao je Brammertz.
 
U vezi s Ruandom, tužilac je izvijestio da je saradnja s Nacionalnim javnim tužilaštvom i glavnim tužiocem i dalje neometana i efikasna. Također je naglasio da su vlasti Ruande identifikovale više od 500 osumnjičenih koji se nalaze u drugim državama i pozvao je treće zemlje da sarađuju s vlastima Ruande i osiguraju da ovi predmeti budu okončani.
 
Što se tiče krivičnog gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou u bivšoj Jugoslaviji, tužilac je odao priznanje pozitivnim rezultatima Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Međutim, napomenuo je da je došlo do značajnog nazadovanja u pravosudnoj saradnji zbog toga što "srpske vlasti nisu izvršile kaznu dosuđenu za ratne zločine u predmetu Đukić", saopćeno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.
 
"Dokle god politička atmosfera i stanje svijesti ne idu u prilog pravdi za ratne zločine, bit će izuzetno teško ispuniti legitimna očekivanja javnosti za smislenim pozivanjem na odgovornost", dodao je tužilac.
 
Objasnio je da ima vrlo malo dokaza da Srbija ispunjava svoje obaveze da pruža podršku krivičnim gonjenjima za ratne zločine. Također je pozvao Hrvatsku da uskladi svoju politiku sa svojim obavezama.
 
Tužilac je izrazio zabrinutost Tužilaštva da političari i vladini zvaničnici u regionu potkopavaju povjerenje u pravosudno pozivanje na odgovornost za ratne zločine i obavijestio Vijeće sigurnosti da se ratne zločince i dalje slavi.
 
Tužilac je zaključio svoje obraćanje rekavši: "Uime tužilaštava MKSR, MKSJ i MMKS zahvaljujem generalnom sekretaru Ban Ki-Moonu na tome što nas je podržavao i pružao nam punu podršku i radujem se nastavku saradnje s novoizabranim generalnim sekretarom Antoniom Guterresom”.

 

 

Ne propustite