Odbrojavaju se posljednji ratni dani u Alepu: Militanti su predali Stari Grad, sirijska vojska nezaustavljivo napreduje

Svijet
Odbrojavaju se posljednji ratni dani u Alepu: Militanti su predali Stari Grad, sirijska vojska nezaustavljivo napreduje
Nakon odlučujućeg uspjeha u oslobađanja cijelog Starog Grada, kontrole 85% negdašnjeg Istočnog Aleppa, vraća se pomalo život na ulice. Dio militanata se povukao, a dio predao, uočeno je barem pet zelenih autobusa. Prvi put nakon četiri godine, susreću se prijatelji i obitelji, rastavljene u samom centru najvećeg sirijskog grada. U međuvremenu sirijske snage čiste oslobođena područja Starog grada od minsko-eksplozivnih naprava. Između ostalog pronalaze improvizirane tvornice oružja i streljiva. Stari Grad u Aleppu prostire se na 350 hektara u kojem je prije rata živjelo više od 120 000 stanovnika.

Nakon odlučujućeg uspjeha u oslobađanja cijelog Starog Grada, kontrole 85% negdašnjeg Istočnog Alepa, vraća se pomalo život na ulice. Dio militanata se povukao, a dio predao, uočeno je barem pet zelenih autobusa. Prvi put nakon četiri godine, susreću se prijatelji i obitelji, rastavljene u samom centru najvećeg sirijskog grada. U međuvremenu sirijske snage čiste oslobođena područja Starog grada od minsko-eksplozivnih naprava. Između ostalog pronalaze improvizirane tvornice oružja i streljiva. Stari Grad u Alepu prostire se na 350 hektara u kojem je prije rata živjelo više od 120 000 stanovnika. 

Predaja Starog Grada
Novih 1 000 civila izašlo je iz okruženja i potražilo sigurnost u dijelu grada pod kontrolom sirijskih snaga, a pretpostavlja se da ih je pod militantima preostalo još desetak tisuća. Najnovije procjene su da je u Istočnom Alepu živjelo svega pedesetak hiljada civila.


Povratak civila u svoje domove

Preostali militanti u južnom ostatku enklave pozivaju na petodnevno primirje radi izvlačenja civila, no jasno je da je to samo kupovanje vremena, jer nemaju nikakvih vojnih osnova za pregovaranje. Sinoć su se pojavile vijesti o mogućoj predaji cijele enklave, no radilo se o Starom Gradu. Zapovjednik militanata Asaad Nassif tvrdi da je moral visok i da će se boriti do zadnje kapi krvi. Ali on je u Turskoj, ne sa svojim borcima. S druge strane, prema nekim izvorima iz Sirijske vojske, ići će se radije do potpune vojne pobjede nego do dogovora s militantima o izvlačenju. Rusija je preostale militante proglasila teroristima, a pretpostavlja se da se među njima kriju i strani savjetnici.

 

Ne propustite