GS: Zdravlje djece ugroženo, Vlada KS ćuti

Aktuelno
GS: Zdravlje djece ugroženo, Vlada KS ćuti
Molimo vas da uvažite izmjenu naslova saopštenja od 7.12.2016. godine koji glasi "Građanski savez (GS) ponovo poziva Vladu Kantona Sarajevo da preduzme hitne mjere zaštite zdravlja stanovništva, pogotovo djece, zbog rekordnog nivoa zagađenja zraka u Sarajevu" u slijedeći naslov: "GS: Zdravlje djece ugroženo, Vlada KS ćuti", te sa ovom ispravkom naslova objavite u Vašim medijima!

Građanski savez (GS) ponovo poziva Vladu Kantona Sarajevo da preduzme hitne mjere zaštite zdravlja stanovništva, pogotovo djece, zbog rekordnog nivoa zagađenja zraka u Sarajevu.

"Posljednjih nekoliko dana nivo zagađenosti zraka u Sarajevu je više nego alarmantan. Jučer je prosječna satna vrijednost PM10 čestica izmjerena na Bjelavama prelazila 400 (μg/m3) što je osam puta veći nivo zagađenosti od dozvoljene granične vrijednosti. Tako je indeks kvaliteta zraka (tzv. AQI), koji je baziran na koncentracijama zagađivača zraka kao što su PM10, jučer na tom mjeraču pokazivao nivo "hazarda" u 18h. U takvim okolnostima, građani nipošto ne bi smjeli boraviti vani bez adekvatne zaštite disajnih organa. Stoga je izostanak reakcije Vlade KS potpuno neobjašnjiv i graniči sa saučesništvom u nanošenju štete zdravlju građana", saopćeno je iz GS-a.

GS najoštrije osuđuje neodgovornost Vlade Kantona Sarajevo koju i dalje smatraju direktno odgovornom za katastrofalan kvalitet zraka u Sarajevu. Naime, iako se po drugi put dramatično pogoršava kvaliteta zraka u Sarajevu u zadnje dvije sedmice, Vlada KS ne samo da nije uvela hitne mjere zaštite nego nije ni upozorila stanovništvo da ne bi trebalo boraviti vani.

"Sarajevo je zadnji put ovakve nivoe zagađenja, koje je bilo uzrokovano snažnom industrijalizacijom, imalo 70ih godina prošlog vijeka. Industrijalizacije sada nema, kao što nema ni drugog ekonomskog razvoja. Umjesto toga, visoko zagađenje i visoka nezaposlenost su dva najvidljivija rezultata 25 godina vladavine nacionalističkih stranaka. Nigdje njihovi rezultati nisu vidljiviji nego u glavnom gradu BiH koji ima zagađenje Pjongjanga, a zaposlenost Džibutija. Obzirom na užas kojem su stanovnici Kantona Sarajevo bili izloženi u ovo doba prošle godine, i na obećanja Vlade KS da će preduzeti potrebne mjere da se 2016. godine izbjegne sličan fijasko, GS ponovo traži hitnu sjednicu Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo", stoji u saopćenju.

Iz GS-a zahtijevaju od Vlade KS da:


· Uvede dodatne mjerne stanice kvaliteta zraka, a postojeće (Vijećnica, Otoka, mobilna Ilidža) redovno održavaju u funkciji, provjeravaju, kalibriraju i servisiraju kao što je postojećim mjerama propisano.


· Uvede mjerenje čestica PM2.5 koje predstavaljaju izuzetno visoki rizik po zdravlje, a trenutno se ne mjere postojećim stanicama.


· Obzirom da su određeni nivoi zagađenja opasni po zdravlje osjetljivih populacija kao što su djeca, stariji i trudnice, hitno uvede dnevni sistem obavještavanja građana o nivou zagađenja putem medija tokom čitavog zimskog perioda bez obzira na nivo opasnosti, ne samo u alarmatnim situacijama, a koristeći svjetski standard procjene kvaliteta zraka AQI.


· Objavi vanredno stanje u Kantonu u situacijama "hazardnog" kvaliteta zraka (bordo nivo, AQI 300 i više) na bilo kojoj od mjernih stanica.


· Otkaže nastava u svim školama u Kantonu u situacijama nezdravog kvaliteta zraka (crveni nivo, AQI 150 i više).


· Zabrani izlazak djece iz zgrada vrtića u Kantonu u situacijama lošijeg kvaliteta zraka koji je nezdrav za osjetljive grupe (narandžasti nivo, AQI od 100 do 150).


· Građanima jasno predstaviti mjere koje su do sada preduzete u okviru akcionog plana za smanjenje zagađenja vazduha te “Projektnog koncepta za ograničenje emisije CO₂ i čestičnih tvari” usvojenih od strane Vlade KS.

Ne propustite