TISUĆE SE VRAĆAJU KUĆI

Za teroriste – nespremni!

Objavljeno:07.12.2016 - 13:07
A A A Times Arial

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razastrla je istinu, da joj cijeli svijet u oči pogleda, a posebice, kao princeze na zrnu graška osjetljivi Bosanci i Hercegovci. Lišena bilo kakve socijalne osjetljivosti prema susjednoj državi, koja „nije u potpunosti politički emancipirana“, iliti državi s posebnim potrebama, interesuje je tek onoliko koliko dotiče njenu maticu. A dotiče je, veli, jer je nestabilnost Bosne i Hercegovine najveća sigurnosna prijetnja za Hrvatsku.

Netom nakon njenog učešća na sigurnosnom forumu NATO-a u kanadskom Halifaxu, a potom i intervjua za Defense News, zagrebački „Večernji list“ tematizirao je pitanje radikalnog islama vehabijsko-selefijske ideologije, pozivajući se na tobožnje "izviješće Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH". Naveli su da je "religijski ekstremizam vehabističko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno prisutan, unutar i izvan Islamske zajednice koja i dalje njeguje finansijske odnose s Arapima i šuti na sve vehabističko-selefističke aktivnosti".

Razumljivo je da tuđa ruka svrab ne češe, a još razumljivije zašto je svrab predsjednice Grabar-Kitarović toliko štrecnuo ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića. Nije trebalo dugo da ministar sazove konferenciju za medije kako bi negirao napise zagrebačkog „Večernjeg lista“, kazavši da SIPA nije izdala takav dokument te da su svi navodi izmišljeni.

Iako niko ne osporava opasnost od terorizma koju, da se razumijemo, ni u svijetu niko ne zanemaruje, pa ni Bosna i Hercegovina, predsjednica Grabar-Kitarović ipak je pretjerala u odgovoru Draganu Mektiću, koji je ovaj put stigao iz Dubrovnika, kazavši da se iz tzv. Islamske države u Bosnu i Hercegovinu vraća tisuće boraca.

Čitav život nas podučavaju da je religija u rukama luđaka opasna stvar, prešućujući da je terorizam u rukama političara dobra, čak i poželjna stvar. Naročito dok u svijetu traje antiteroristička histerija, koja se uspješno može upotrijebiti na, kako je predsjednik RS-a Milorad Dodik okvalifikovao Bosnu i Hercegovinu, "logističku bazu za terorizam".

Ne vodi se predsjednica Grabar-Kitarović u potpunosti Dodikovim stopama, zato je valjda i dometnula da želi da se u BiH nikada ne ponovi ništa slično onome što je bilo devedesetih godina. A zaboravila je, pritom, da su ekstremisti na Balkanu dobro profitirali od antikomunističke histerije koja je vladala svijetom u drugoj polovini 20. stoljeća.

Tako su ekstremizmi, srpski i hrvatski, u to vrijeme bili masovniji i svirepiji od bilo kojih drugih ekstremizama na Balkanu, a prisjećaju nas na to optužnice za ratne zločine koje Tužiteljstvo BiH redovno podiže. Protekla hapšenja pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane u Orašju podigla su veliku prašinu u susjednoj Hrvatskoj. Digla se tada svekolika politička i medijska scena Hrvatske da, pod krinkom zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini, zataška svoju ulogu u onome što predsjednica Grabar-Kitarović ne bi željela da nam se ponovi.

Danas, dok predsjednica Grabar-Kitarović cijeli svijet upozorava na tisuće bh. povratnika iz tzv. Islamske države, čije krilatice se, uzgred, ne mogu naći na bh. spomenicima, građani Bosne i Hercegovine se zgražavaju nad tisuće ratnih zločinaca koji slobodno hodaju i obitavaju u vlasti, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Zato smo, valjda, za teroriste nespremni...

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!