Na deponiji Smiljevići radovi se realiziraju zadovoljavajućom dinamikom

Bosna i Hercegovina
Na deponiji Smiljevići radovi se realiziraju zadovoljavajućom dinamikom
Aktivna ploha Sanitarne deponije Smiljevići do sada je posuta zemljom u procentu od 85 posto radi konzerviranja, potvrdio je Feni glasnogovornik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Rad" Mirza Ramić.

Aktivna ploha Sanitarne deponije Smiljevići do sada je posuta zemljom u procentu od 85 posto radi konzerviranja, potvrdio je Feni glasnogovornik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Rad" Mirza Ramić.

Posipanje zemljom vrši se otkada su deblokirani ulazi na deponiji, nakon sastanka održanog 28. novembra, kojem su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar prostornog uređenja KS-a Čedomir Lukić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić, koordinator i ekspert za klizišta iz Zavoda za izgradnju KS-a Fuad Babić, direktor KJKP "Rad" Selim Babić te predstavnici stanovništva.

Ramić je istakao da je tada konstatovano da je KJKP "Rad" ispoštovao sve dogovoreno i da se radovi realiziraju zadovoljavajućom dinamikom.

- S obzirom na to da se još odlaže otpad, u ovoj ili početkom naredne sedmice  trebali  bismo dobiti upotrebnu dozvolu za deponovanje otpada na već pripremljenu plohu koja ima površinu od 15.000 metara kvadratnih - kazao je on.

Naglasio je da će ploha imati vijek trajanja godinu do dvije maksimalno ukoliko se nastavi s trendom da se u kontejnere odlaže građevinski otpad, zemlja, biorazgradivi otpad - zeleni otpad, pepeo te kabasti otpad.

- Trenutno je u pripremi ploha na kojoj će se deponovati građevinski otpad i koji će biti sto posto recikliran. Osim toga, planirana je izgradnja kompostane koja će sav biorazgradivi otpad - zeleni otpad deponovati na taj prostor, a procjene su da godišnje 20.000 m3 ovog otpada završi na deponiji - kazao je Ramić.

Napomenuo je da će  fokus biti stavljen na promjenu navika stanovništva.

- Potrebno je da osim građevinskog i zelenog otpada, izdvojimo sve one sirovine koje se mogu reciklirati. PET ambalaža, limenke, papir, karton, staklo i ostale sirovine koje se mogu iskoristiti ponovo, kako bismo sačuvali prirodne resurse, životnu sredinu i svoj okoliš potrebno je razdvajati u domaćinstvima, tj. primarni vid reciklaže na mjestu nastanka, a što će za rezultat imati smanjenje otpada koji se deponuje. Samim tim će se produžiti vijek trajanja Sanitarne deponije - istakao je Ramić.

Po njegovim riječima, planirana su sredstva i za sanaciju prostora koji je uništen prilikom traženja posmrtnih ostataka na dijelu deponije.

Stanovnici sarajevskih naselja koja se nalaze uz gradsku deponiju Smiljevići su 2. novembra okupljanjem ispred deponije izrazili nezadovoljstvo zbog nemara vlasti koja ništa ne poduzima kada je riječ o ovom području i neugodnom mirisu. Građani su nezadovoljstvo izrazili i 3. novembra protestujući ispred Tužilaštva BiH.

Oni su 7. novembra ujutro blokirali ulaze i izlaze sa sanitarne deponije Smiljevići, a blokada je trajala do 8. novembra, nakon čega je postignut dogovor s vlastima i predstavnicima preduzeća "Rad" te nastavljen odvoz smeća sa sarajevskih ulica.

Ne propustite