Kemo Čamdžija: Odluke moraju biti poništene

Bosna i Hercegovina
Kemo Čamdžija: Odluke moraju biti poništene
Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Kemo Čamdžija izjavio je Feni da, zbog utvrđene povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u postupku donošenja odluka o konstatovanju rezultata referenduma u RS-u, one moraju biti poništene.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Kemo Čamdžija izjavio je Feni da, zbog utvrđene povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u postupku donošenja odluka o konstatovanju rezultata referenduma u RS-u, one moraju biti poništene.

Te odluke su iz Narodne skupštine RS-a upućene na objavu u "Službeni glasnik RS-a“ iako se o njima prethodno nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime su prekršeni, kako je naveo, poslovnici o radu i Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a, na što su Bošnjaci ukazivali.

Čamdžija je rekao da je Vijeće Ustavnog suda RS-a, odlučujući o meritumu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda koji su se ticali povrede postupka donošenja Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, Odluke o prestanku mandata članovima Republičke komisije za provođenje referenduma, Odluke o davanju posebnog ovlaštenja, Zaključku u vezi s Izvještajem Republičke komisije za provođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“, donijelo posebne odluke kojima je na jedinstven način utvrđeno da je u postupcima donošenja navedenih odluka povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Imajući u vidu da su osporene odluke izglasane na sjednici Narodne skupštine 11. oktobra 2016. godine, te da su objavljene u "Službenom glasniku RS-a“, od 12. oktobra 2016., Vijeće je utvrdilo da je Narodna skupština RS-a propustila da osporene odluke dostavi na razmatranje Vijeću naroda RS-a.

Vijeće Ustavnog suda RS-a je utvrdilo da je propuštanjem dostavljanja osporenih odluka Vijeću naroda RS-a na razmatranje, prije objave u "Službenom glasniku RS-a“, došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na jednako pravo konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka.

Odluka Narodne skupštine RS-a o rezultatima republičkog referenduma, čije rezultate je nedavno poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, objavljena je u "Službenom glasniku RS-a“ još 12. oktobra.

Samo dan ranije, 11. oktobra, Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, prihvatila odluku o konstatovanju rezultata održanog referenduma o Danu RS-a.

Međutim, iako su objavljene u "Službenom glasniku RS-a“, na njih je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio veto 18. novembra, pokrećući pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

U međuvremenu, Ustavni sud BiH je nedavno poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016.  zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri broj U 10/16 od 17. septembra 2016. godine.

Ne propustite