SUD BiH

Prekinuto ročište u slučaju Gorana Salihovića, "zatraženo izuzeće predsjednika disciplinske komisije VSTV-a"

Objavljeno:06.12.2016 - 12:00
A A A Times Arial

Prvo ročište pred disciplinskom komisijom u slučaju Gorana Salihovića prekinuto je, kako je to za Novi.ba kazao njegov advokat Rifat Konjić, "zato što je zatraženo izuzeće predsjednika prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Mahmuta Švrake".

"Zaista je neprihvatljivo da predsjednik Disciplinske komisije bude čovjek koji ima neku proceduru u Tužilaštvu čiji je glavni tužilac Goran Salihović", kazao nam je Konjić u kratkoj telefonskoj izjavi.

"Ročište je odloženo zato što je zatraženo izuzeće predsjednika Disciplinske komisije, gospodina Mahmuta Švrake, u jednom predmetu Tužilaštva BiH, gdje je on akter tog predmeta. Znači on je lice koje je obuhvatilo taj predmet, naravno, nije svjedok. A Goran Salihović je glavni tužilac. Goranu Salihoviću se stavlja da je trebao izuzeti predmet od Nikole Špirića. A od Nikole Šprića predmet praktično ne postoji u Tužilaštvu. Zaista je prihvatljivo da ne bude predsjednik Disciplinske komisije čovjek koji ima neku proceduru u Tužilaštvu čiji je glavni tužilac Goran Salihović", kazao je Konjić za Novi.ba.

Goran Salihović suspendovan je zbog tužbe u kojoj mu se na teret stavlja niz prekršaja, a u disciplinskoj tužbi se navodi da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!