PRVO ROČIŠTE

Goran Salihović: Podvrgnut sam medijskom linču

Objavljeno:06.12.2016 - 11:48
A A A Times Arial

Suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović rekao je danas da je podvrgnut medijskom linču politike i da se to nastavlja na cijelo pravosuđe. Salihović je uoči prvog disciplinskog ročišta u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) novinarima rekao da ima povjerenje u Vijeće i disciplinsku komisiju. 

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je da svaki disciplinski postupak, protiv bilo kojeg sudije ili tužioca, djelimično narušava ugled pravosudnih institucija, kao i da viša funkcija više narušava ugled. 

On je naglasio da vođenje postupka protiv sudija ili tužilaca gradi sigurnost konzistentnog sistema i povjerenje građana da u tom sistemu niko neće biti pošteđen. 

"Nikada nećemo imati savršen sistem koji će onemogućiti ljudske greške i slabosti i ne možemo isključiti da će se i u budućnosti takve stvari dešavati", ocijenio je Tegeltija. 

Prema njegovim riječima, sve treba posmatratiti kroz prizmu činjenice da procesuiranje, bilo disciplinsko ili krivično, nosilaca i rukovodilaca pravosudnih institucija govori da pravosudni sistem iznutra funkcioniše. 

VSTV BiH zakazao je za danas prvo disciplinsko ročište protiv Salihovića, osumnjičenog za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru. Navode disciplinskog tužioca Salihović je odbacio kao netačne.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!