Novi.ba objavljuje spisak najvećih dužnika u državi: Dugovanja iznose preko milijardu maraka!

Aktuelno
Novi.ba objavljuje spisak najvećih dužnika u državi: Dugovanja iznose preko milijardu maraka!
Politika tolerisanja Poreske uprave FBiH i inspekcijskih organa da se obaveze prema državi godinama ne izmiruju na vrijeme dovela je do toga da veliki broj preduzeća danas duguje ogromna novčana sredstva.

Politika tolerisanja Poreske uprave FBiH i inspekcijskih organa da se obaveze prema državi godinama ne izmiruju na vrijeme dovela je do toga da veliki broj preduzeća danas duguje ogromna novčana sredstva. Ukupna potraživanja države, tačnije Federacije BiH, od svih preduzeća zaključno sa 30. septembrom 2016. su iznosila 1,089,740,288.02 KM. Na spisku najvećih dužnika, po osnovu direktnih poreza, nalaze 23 državna i privatna preduzeća.

Privatna preduzeća, njih ukupno šest, duguje preko 110 miliona KM državi, što čini 10,14 posto u strukturi ukupnih dugovanja. S druge strane, 23 državna preduzeća duguju nešto više od 979 miliona KM što čini 89,86 posto od ukupnih dugovanja.

Kada je u pitanju udio dugova po kantonima, najveći dužnik je Kanton Sarajevo sa dugovanjima većim od 340 miliona KM (31,24 posto), a iza njega se nalazi Zeničko-dobojski Kanton koji duguje preko 328 miliona KM (30,16 posto). 

Najveći dužnik 

Dakle, kao što se može vidjeti iz priloženog u tabeli, uglavnom se radi o državnim preduzećima, a ubjedljivo najveći dužnik, zaključno sa 30. septembrom 2016, su Željeznice FBiH koje državi duguju preko 196 miliona KM. Na drugom mjestu se nalazi KJP Gras, o čijim smo dugovanjima već opširno pisali. Ovo preduzeće duguje preko 122 miliona KM. Na trećem mjestu se nalazi Rudnik Kreka koji posluje pod okriljem koncerna Elektroprivrede BiH, a koji duguje duguje preko 119 miliona KM. Potom slijede rudnici mrkog uglja u Zenici (preko 99 miliona KM), Kaknju (preko 74 miliona KM) i Brezi (preko 59 miliona KM). Zanimljivo je da Elektroprivreda BiH u Travniku duguje više od 21 milion KM. Tu su i preduzeća u stečaju poput Hidrogradnje sa dugovanjima većim od 21 milion KM i tuzlanske fabrike obuće Aida koja duguje skoro 24 miliona KM.

Što se tiče privatnih preduzeća,najveći dužnik je Fortuna iz Tuzle koja duguje skoro 27 miliona KM, a slijedi ga Derby Bet Shop iz Mostara koji duguje preko 21 milion KM.

Bitno je napomenuti da potraživanja države od ovih preduzeća rastu iz mjeseca u mjesec i teško je za očekivati da će ona ikada biti naplaćena s obzirom da se većina njih nalazi teškom finansijskom stanju, a mnoga od njih i u stečaju.

duznici

duznici2

Ne propustite