ODBACIO TVRDNJE KAO NETAČNE

Danas prvo disciplinsko ročište u predmetu protiv Gorana Salihovića

Objavljeno:06.12.2016 - 09:52
A A A Times Arial

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za danas prvo disciplinsko ročište u predmetu protiv suspendiranog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića, potvrdila je Feni glasnogovornica VSTV-a BiH Marjana Popović.

Precizirala je da je ročište zakazano za 11 sati, ali nije mogla potvrditi da li će biti otvoreno za javnost.

Naime, o tome će, kako je kazala, biti odlučeno na početku zasjedanja Prvostepene disciplinske komisije.

U skladu s ustaljenom procedurom i praksom, Prvostepena disciplinska komisija će nakon provedenog postupka donijeti odgovarajuću odluku na koju tuženi (Salihović) ima pravo žalbe, a u vezi s kojom onda odlučuje Drugostepena disciplinska komisija, čija je odluka konačna.  

Salihović se sumnjiči za nepravilnosti u radu Tužiteljstva BiH, usljed čega je  suspendiran u septembru.

Kako se u disciplinskoj tužbi navodi, suspendirani glavni tužitelj Tužiteljstva BiH propustio je da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, upustio se u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, odnosno omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu  ovlaštene te se miješao u postupanje sudije ili tužitelja.

Među prekršajima su navedeni i "namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi, ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet državnog tužiteljstva".

Salihović je navode disciplinskog tužitelja odbacio kao netačne.

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužiteljstvo BiH protiv Salihovića vodi krivičnu istragu. Državno tužiteljstvo je ovu istragu otvorilo nakon prijave Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a, kako je ranije saopćeno, u istrazi će se prikupljati dokazi i utvrđivati okolnosti u vezi sa sumnjom u počinjenje krivična dela, koja su, između ostalog, i predmet disciplinskog postupka pri VSTV-u BiH.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!