SPOMEN-OBILJEŽJE

Štir: Vlada će pristupiti sistematski zbog spomen-obilježja sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni"

Objavljeno:05.12.2016 - 20:06
A A A Times Arial

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir rekao je da će hrvatska Vlada pristupiti sistematski i institucionalno pitanju postavljanja spomen-obilježja sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!" u centru Jasenovca.

"Vlada će tom pitanju pristupiti sistematski i institucionalno, a na osnovu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme - i fašizam i nacizam i komunizam", rekao je Štir. On smatra da se ovo pitanje treba tako rješavati i   njim prestati manipulisati u dnevnopolitičke svrhe. Povodom komentara pojedinih opozicionih poslanika da vlast ne reaguje na postavljanje spomen-obilježja sa ustaškim pozdravom, Štir je rekao da je natpis na spomeniku dio grba Udruženja veterana Hrvatskih odbrambenih snaga, koje je registrovano za vrijeme vlade Ivice Račana.

Poslanik SDP-a u Hrvatskom saboru Arsen Bauk objavio je na "Fejsbuku" da premijer Andrej Plenković treba da održi telefonsku sjednicu Vlade i donese odluku o uklanjanju spomen-obilježja sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu. "Jasenovac je mjesto logora smrti koji je nastao kao rezultat politike rasne i nacionalne isključivosti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koju je 10. aprila 1941. godine, pod okriljem i neposrednim uticajem nacističke NJemačke, proglasila Ustaška domovinska organizacija", naveo je Bauk.

U odgovoru na ovu objavu na društvenim mrežama, Štir je naveo da je Bauk bio ministar uprave nadležan za to pitanje, ali da ništa ništa preuzimao po pitanju natpisa. Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga otkrili su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, spomen-obilježje na kojem je uklesana ustaška krilatica "Za dom spremni!".

(SRNA)

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!