SKLADIŠTA DANAS ORUŽJA I MUNICIJE DANAS IZGLEDAJU NEUPOREDIVO BOLJE

Iduće godine nastavak rješavanja viškova vojne opreme i municije

Objavljeno:05.12.2016 - 14:37
A A A Times Arial

Na današnjoj sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva istaknuto je da bi u 2017. trebalo biti odobreno 1,5 miliona eura za nastavak rada na rješavanju viškova vojne opreme i izvršena potpuna inspekcija radi utvrđivanja stanja nestabilne municije.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse general Senad Mašović pojasnio je na konferenciji za medije nakon sjednice da je u tekućoj godini inspektovano više od 6.500 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava i da će do kraja godine različitim metodama biti riješeno više od 2.500 tona.

Po njegovim riječima, u 2017. će značajnije biti korišteni kapaciteti namjenske industrije da bi bilo ubrzano rješavanje viškova koji su označeni nestabilnim za upotrebu i skladištenje.

Mašović je kazao da skladišta navedene opreme danas izgledaju neuporedivo bolje i uvjetnije u odnosu na prethodni period.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Boris Jerinić istakao je da je sigurnost skladišta municije važna za sve građane BiH, a ne samo za pripadnike OSBiH, te da je potrebno isključiti bilo kakvu mogućnost krijumčarenja.

- Rješavanjem svih viškova vojne opreme stvorit ćemo sigurniju budućnost za nove naraštaje i smanjiti rizike od različitih neželjenih situacija - kazao je Jerinić.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore rekao je da uništavanje naoružanja i skladištenja naoružanja i municije predstavlja veliki izazov za međunarodne i lokalne aktere u BiH.

Dodao je da smo svjedočili strašnim nesrećema u skladištima municije u regionu u kojim je bilo i mnogo civilnih žrtava zbog čega je važno voditi računa o toj oblasti, ali i zbog samog razvoja i uloge Oružanih snaga BiH.