Građanski savez pita Izetbegovića: Zašto si pristao na skladište oružja u Jahorinskom potoku?

Aktuelno
Građanski savez pita Izetbegovića: Zašto si pristao na skladište oružja u Jahorinskom potoku?
GS želi ovim putem obavijestiti javnost da od usvajanja Pregleda odbrane niko od nadležnih nije dao odgovor na pitanje zašto Oružane snage bez ikakve opravdane vojne potrebe prave novo skladište oružja u Jahorinskom potoku.

GS obavijestio je javnost da od usvajanja Pregleda odbrane niko od nadležnih nije dao odgovor na pitanje zašto Oružane snage bez ikakve opravdane vojne potrebe prave novo skladište oružja u Jahorinskom potoku.

"I pored toga što već dvije sedmice pokušavaju da objasne građanstvu da nema razloga za brigu, megafoni vlasti nisu demantovali niti jedan navod GS-a vezan za suštinsku podjelu Oružanih snaga na tri etničke komponente koja je jedan od rezultata Pregleda odbrane", saopćeno je iz GS-a.

Naveli su da Bakir Izetbegović, kao član civilnog vrhovnog komandanta, odnosno Predsjedništva BiH se nije udostojio ni da objasni zašto je dao pristanak da se odmah izvan Sarajeva otvori potpuno novo skladište oružja.

"Građani Sarajeva koji su preživjeli četvorogodišnju opsadu mogu samo zamisliti za šta može biti iskorišteno skladište oružja tako blizu našem glavnom gradu, u iste svrhe u koje je prije 25 godina iskorišteno skladište u Faletićima. Ni zamjenik ministra odbrane Sead Jusić također nije u stanju da odgovori zašto je kao šef Rukovodnog tima za izradu Pregleda odbrane dopustio da novi magacin bude otvoren upravo nadomak nekadašnjeg obruča oko Sarajeva. Sve postojeće jedinice u i oko Sarajeva se već snabdjevaju iz drugog skladišta i ne postoji nijedna jedinica od Sarajeva do istočne Hercegovine koja će se snabdijevati iz novog skladišta u Jahorinskom potoku", stoji u saopćenju.

Istakli su da u ime građana Sarajeva pitaju Bakira Izetbegovića u čije ime je dao saglasnost na formiranje novog skladišta oružja tako blizu prijestonice? U čije ime i zašto niko u Kantonu ili u gradu nije ni konsultovan kada se donosila odluka o formiranju strateškog skladišta oružja tamo odakle su se srpski nacionalisti četiri godine iživljavali po Sarajevu? I zašto se još uvijek niko iz vlasti nije ni udostojio obratiti građanima?

"Mi u GS-u znamo odgovor na pitanje u Predsjedništvu i Ministarstvu odbrane građane Sarajeva predstavljaju kapitulanti čija je jedina ambicija da ispune sve želje srpskih i hrvatskih nacionalista s kojima već 25 godina dijele vlast. Ali, ova smo pitanja dužni postaviti kako zbog građana, tako i zbog istorije. Da se zna da nismo svi šutili dok je SDA saučestvovala u ponovnom stezanju omče oko vrata ovom narodu. I stoga nema sumnje da jaka SDA znači samo slabu BiH", navedeno je na kraju saopćenja.

Ne propustite