Društvo fizičara u BiH: Kako je Bahrudin Trbalić 2. decembra sklonjen sa liste nagrađenih učenika

Bosna i Hercegovina
Društvo fizičara u BiH: Kako je Bahrudin Trbalić 2. decembra sklonjen sa liste nagrađenih učenika
Upravni odbor Društva fizičara u BiH uputilo je pismo Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona i medijima zbog skandala sa oduzimanjem zaslužene nagrade jednom od učenika Bahrudinu Trbaliću, piše bh. novinska agencija Patria.

Upravni odbor Društva fizičara u BiH uputilo je pismo Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona i medijima zbog skandala sa oduzimanjem zaslužene nagrade jednom od učenika Bahrudinu Trbaliću, piše bh. novinska agencija Patria.

Danas će u Mostaru biti održana dodjela nagrada „najboljim“ učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2015/2016. godinu.

- Ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) je donijelo odluku da svaki kanton nominuje po tri najbolja učenika iz osnovnih i srednjih škola te im dodijeli nagrade. Prvobitna lista nagrađenih učenika objavljena je 29.11.2016. godine. Iz za sada potpuno nepoznatih razloga, među nagrađenim učenicima nisu se našla dva najuspješnija predstavnika Bosne i Hercegovine na svjetskim olimpijadama iz fizike, te stoga smatramo za našu obavezu da vam se obratimo i tražimo objašnjenja.

Društvo fizičara u Bosni i Hercegovini je tokom posljednjih dvadeset godina organizovalo takmičenja na kojima se biraju najuspješniji učenici koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na svjetskim olimpijadama iz fizike. Da se zaista radi o najuspješnijim učenicima potvrđuje činjenica da su ovi učenici uvijek uspješno predstavljali Bosnu i Hercegovinu, osvojivši ukupno dvadeset medalja na međunarodnim takmičenjima. Uzimajući u obzir uslove u kojima se naši učenici pripremaju za navedena takmičenja, njihov samostalan trud i zalaganje kako bi časno predstavili našu zemlju, nedostatak resursa tokom priprema i vrlo slabu podršku vlasti, njihovi uspjesi postaju još veći. I pored svih teškoća na koje nailaze na svom putu, do sada su se uspješni učenici mogli osloniti na to da će njihov uspjeh biti prepoznat i nagrađen od strane institucija u Bosni i Hercegovini. Ove godine to očigledno nije slučaj.

Upravo iz tog razloga Društvo fizičara u Bosni i Hercegovini smatra nedopustivim ignorisanje uspjeha naših najboljih učenika – budućih naučnika, profesora, inžinjera i intelektualaca – te nalazimo nevjerovatnim da se uspjesi potvrđeni međunarodnim priznanjima i stipendijama najprestižnijih svjetskih univerziteta smatraju nevažnim od strane institucija u Bosni i Hercegovini. Naime, na ranije spomenutoj listi najboljih učenika osnovih i srednjih škola nisu se našla do sada dva najuspješnija predstavnika Bosne i Hercegovine na svjetskim olimpijadama iz fizike, a koji su po svojim uspjesima daleko ispred svih ostalih nagrađenih učenika na listi:

Nermedin Džeković: osvajač srebrene medalje na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine, osvajač bronzane medalje na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2015. godine, student fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Bahrudin Trbalić: osvajač srebrene medalje na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine i 2015. godine, student na MIT-u (najbolje rangiranom univerzitetu u svijetu u oblasti prirodnih i tehničkih nauka).

Uz to, posebno želimo naglasti da se Bahrudin Trbalić prvobitno nalazio na listi nagrađenih učenika, objavljenoj 29.11.2016. godine na web stranici. Ipak, dana 02.12.2016. godine, samo jedan radni dan prije dodjele nagrada 05.12.2016. godine, njegovim roditeljima javljeno je bez obrazloženja kako Bahrudin ipak neće biti nagrađen, a ubrzo je na web stranici FMON-a postavljena prepravljena lista na kojoj se ne nalazi njegovo ime.

Na listi nagrađenih učenika osnovnih škola mjesta nije bilo ni za najbolju mladu fizičarku u FBiH od koje u budućnosti očekujemo medalje sa svjetskih takmičenja. Prema kriterijima nepoznatim javnosti izostavljena je učenica OŠ „Safvet-beg Bašagić“ iz Novog Travnika Amila Mujkić, pobjednica ovogodišnjeg kantonalnog i federalnog takmičenja iz fizike za osnovne škole u kategoriji osmih razreda, što je najveći nivo takmičenja za osnovne škole.

Zbog svega navedenog, kao kolektiv Društva fizičara u Bosni i Hercegovini pitamo zašto se Amila Mujkić, Nermedin Džeković i Bahrudin Trbalić ne nalaze među nagrađenim učenicima, iako to svojim uspjesima uveliko zaslužuju.

Odgovor na ova pitanja  tražimo od svih ministarstava nadležnih za ovu problematiku i (in)direktno uključenih u slučaj navedenih učenika te se nadamo kako će ovaj veliki propust biti riješen na pravedan način – način koji nagrađuje pošten rad, trud i ostvarene uspjehe, te koji pokazuje kako je u Bosni i Hercegovini uprkos svim preprekama ipak moguće znanjem hrabro koračati u budućnost.

Osim toga, do sada su se takmičenja iz fizike za učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine održavala u organizaciji Društva fizičara u BiH uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Budući da FMON nije objavio u 2016. godini konkurs za sufinasiranje/finansiranje takmičenja, zanima nas da li Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke odustaje od podrške prema učenicima koji na najbolji mogući način predstavljaju svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, putem nauke i stečenih znanja prepoznatih na međunarodnim nivoima.

Ne propustite