Ljubić: Odnos prema počiniteljima i žrtvama mora biti jednak

Aktuelno
Ljubić: Odnos prema počiniteljima i žrtvama mora biti jednak
Ustavni sud Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici je djelomično usvojio zahtjev Bože Ljubića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici je djelomično usvojio zahtjev Bože Ljubića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH.

Božo Ljubić sada vrši dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru te je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Na pitanje kako će ova odluka Ustavnog suda BiH uticati na izbor delegata za Dom naroda je rekao: "Istina, Ustavni sud je saopćio kako je suštinski uvažio argumentaciju iz mog zahtjeva. Izborni zakon će se morati promijeniti i to će značiti da se neće moći desiti da jedan narod drugom bira delegate u domove narode a naravno konzekventno tome niti druge predstavnike u budućnosti".

O tome koliko je zadovoljan svojim djelovanjem u Hrvatskom saboru je istakao kako je dobio dovoljan prostor za djelovanje.

"Imam ured, saradnike i mogu reći da ja u Hrvatskom saboru nastojim graditi jedan konsenzus svih političkih subjekata. Nastupam i kao predstavnik Hrvata i BiH, a strateški interes Republike Hrvatske je da BiH postane što prije članica evropskih asocijacija", kazao je.

Na pitanje kako se među zastupnicima u Saboru komentarišu posljednja događanja na relaciji Hrvatska - BiH nakon hapšenja pripadnika HVO-a u Orašju je komentarisao: "Ta stvar je ovdje dočekana sa priličnim iznenađenjem i nezadovoljstvom. Hapšenje pripadnika HVO-a iz Posavine se desilo prvi radni dan nakon posjete Plenkovića BiH koja je ocijenjena da je bila vrlo uspješna. S druge strane, uhapšen je zapovjedni lanac iz Vijeća odbrane iz regije gdje su Hrvati najviše stradali i jasan je bio taj nesrazmjer.Uhapšen je čitav zapovjedni lanac u regiji koja se samo branila. Također, u mjestima Grabovica i Trusina, gdje su stotine Hrvata stradali, čak ni svi individualni počinitelji nisu uhapšeni. Sa nezadovoljstvom je taj slučaj primljen jer su se pojavile određene vijesti da bi pod udar optuživanja mogli doći i neki hrvatski generali koji su su djelovali u odbrambenim operacijama u BiH. Nadam se da će u diplomatskim kontaktima, i među pravosudnim institucijama doći do regulisanja odnosa i u ovoj oblasti. Svaki zločin mora biti procesuiran ali da bi se kreiralo pomirenje, odnos prema počiniteljima i žrtvama mora biti jednak".

Ljubić je komentarisao i trenutnu političku situaciju u BiH.

"Empirijski je dokazano da postoji genetska greška u ustavno-pravnom strojstvu BiH i paradoksalno je da ćete čuti od svih političara da je BiH naručena luđačka košulja u Dejtonu, a kada se počnu davati prijedlozi, onda se kaže da se nema uvjeta da se stvari mijenjaju. U BiH su stvari do 2002. godine išle kako-tako naprijed, a nagore su krenule nakon intervencija Petritsch. Ustav iz Dejtona nije bio dovoljan i jasno je bilo da je to privremeni akt koji treba dograđivati i upravo je to ono što mi hrvatski predstavnici u BiH predlažemo", istakao je Ljubić.

(N1)

Ne propustite