Hollande: Odustajem od kandidature za predsjednika

Svijet
Hollande: Odustajem od kandidature za predsjednika
Odlučio sam da se neću kandidirati za još jedan mandat - izjavio je danas šef stranke Socijalista i francuski predsjednik Francois Hollande u obraćanju na televiziji. Hollande se na televiziji pojavio odjeven u crno odijelo, a s kamenim izrazom na licu je rekao da je vrijeme za odlazak. - Nešto više od četiri i po godine sam služio svojoj zemlji s otvorenošću i iskrenošću. Naredni mandat mi ne treba - dodao je Hollande. Nakon toga je detaljno nabrojao sve reforme koje su provedene od izbora u maju 2012. godine.

Odlučio sam da se neću kandidirati za još jedan mandat - izjavio je danas šef stranke Socijalista i francuski predsjednik Francois Hollande u obraćanju na televiziji.
Hollande se na televiziji pojavio odjeven u crno odijelo, a s kamenim izrazom na licu je rekao da je vrijeme za odlazak.

- Nešto više od četiri i po godine sam služio svojoj zemlji s otvorenošću i iskrenošću. Naredni mandat mi ne treba - dodao je Hollande.

Nakon toga je detaljno nabrojao sve reforme koje su provedene od izbora u maju 2012. godine.

Dodao je da je svjestan rizika da njegova nova kandidatura ne bi naišla na dovoljnu podršku glasača, i upozorio na opasnosti od ekstremno desne Nacionalne Fronte Marine Le Pen.

Na taj način Hollande je postao prvi predsjednik u modernoj historiji Francuske koji je odustao od pokušaja reizbora, prenosi Avaz.

Vjerovatno je i sam znao da ne bi imao podršku glasača, pa je povukao takav potez. Ankete mu nisu bile blagonaklone, jer je podrška pala ispod 10 posto.

Odlučujuća bitka za novog predsjednika Franbcuske vodit će se između republikanskog kandidata Franciosa Fillona i liderke krajnje desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen, navodi Rojters.

Predsjednički izbori u Francuskoj održat će se 2017. godine.

 

 

Ne propustite