Predsjednik kluba vijećnika DNZ BiH Braco Kordić za Novi.ba: Iznenađeni smo potezom Envera Pehlića i Refika Purića

Bosna i Hercegovina
Predsjednik kluba vijećnika DNZ BiH Braco Kordić za Novi.ba: Iznenađeni smo potezom Envera Pehlića i Refika Purića
Jučerašnja dešavanja u Velikoj Kladuši koja se tiču DF i podrške Laburistima Fikreta Abdića digla su veliku prašinu u Krajini. Naime, sada već bivši članovi Demokratske fronte, vijećnici u Opštinskom vijeću Velike Kladuše Enver Pehlić i Refik Purić priključili su se većini koju predvode Laburisti Fikreta Abdića.

Jučerašnja dešavanja u Velikoj Kladuši koja se tiču DF i podrške Laburistima Fikreta Abdića digla su veliku prašinu u Krajini. Naime, sada već bivši članovi Demokratske fronte, vijećnici u Opštinskom vijeću Velike Kladuše Enver Pehlić i Refik Purić priključili su se većini koju predvode Laburisti Fikreta Abdića. Ovim činom, bivši članovi su ignorisali jasne instrukcije i stav DF o koalicijama u kojima je više puta vijećnicima naglašeno da nema nikakvog koaliranja sa Fikretom Abdićem.

Tim povodom smo razgovarali sa Bracom Kordićem, predsjednikom Kluba vijećnika DNZ BiH, koji kaže da je veoma iznenađen tokom događaja koji su se dešavali jučer.

„U biti i mi smo iznenađeni tim potezom, tim prije što su navedena dva vijećnika do samog dana održavanja sjednice učestvovala u razgovorima oko formiranja parlamentarne većine bez Laburističke stranke, što bi u ovoj konstelaciji odnosa u Velikoj Kladuši bar malo ublažilo štetu koja je Kladuši nanesena izborom načelnika općine za kojeg visoki međunarodni zvaničnici, poput šefa misije OSCE-a u BiH otvoreno kažu da neće sa njim surađivati i da stavljaju Kladušu po strani“, rekao je Kordić.

Zašto, zbog čega ili koga se pomenuti dvojac odlučio za podršku Laburistima, našem sugovorniku nije jasno.

Šta je presudilo u njihovoj odluci da se opredijele za podršku Laburistima, to još uvijek nije jasno. Radi li se o poštivanju partnerskih odnosa na kantonu ili o nekim privatnim aranžmanima vijećnika i dalje je otvoreno pitanje“, kazao je Braco.

Kada je riječ o isključenju pomenutih članova iz stranke, Kordić kaže da je to očekivani i logičan potez.

„Taj potez je bio logičan, jer drugog izbora i nema jedan dobitnih Zatnog ljiljana kada je u pitanju suradnja sa Fikretom Abdićem. Uostalom postojao je i isključivi stav centrale DF-a koji su pomenuti vijećnici više puta na razgovorima i isticali, da u nijednoj varijanti ne mogu koalirati sa Laburistima, te su isticali da ni oni to sami ne žele. Bilo kako bilo, činjenica da je neko izbačen iz stranke ne mijenja puno, jer mandat pripada izabranim vijećnicima a ne stranci“, istakao je Kordić.

O jutrošnjem saopštenju DF, Braco je rekao da mediji i javnost moraju biti informisani o radu stranaka jer su mediji zadnja instanca u borbi protiv negativnosti našeg društva.

„Kod nas nažalost vlada nepisano pravilo, ako nisi s nama onda si protiv nas. Mediji i javnost moraju imati informaciju o radu stranaka i mediji su ti koji nam ostaju kao zadnja instanca u borbi protiv negativnosti u našem društvu. Iskreno, ja više vjerujem u medije nego u institucije sistema, posebno suda i tužilaštva, koji se ne oglašavaju oko prijavljenih očitih nezakonitosti u vezi sa Velikom Kladušom i izborom Fikreta Abdića za načelnika općine“, zaklučio je Braco Kordić. 

 

Ne propustite