"Budi fin i spreman da ubiješ": Ko je 'bijesni pas', novi šef Pentagona

Svijet
"Budi fin i spreman da ubiješ": Ko je 'bijesni pas', novi šef Pentagona
Budi pristojan, budi profesionalan, ali imaj plan da ubiješ svakoga ko ti stane na put.

Budi pristojan, budi profesionalan, ali imaj plan da ubiješ svakoga ko ti stane na put. Ovo je savjet koji je novi šef Pentagona, odlikovani američki general Džejms Matis (66) dao američkim marincima u Iraku 2003. godine, koji ujedno govori dosta toga o njegovim stavovima i karakteru.

Čovjeka, koji ima sada već svima poznat nadimak "Bijesni pas" odlikuje beskompromisan i poprilično surov stav prema svima koje smatra neprijateljima SAD. Poznat je po svojim direktnim i škakljivim izjavama, koje su u međuvremenu postale hit na Tviteru, i čak dobile svoh haštag #mattisms. Tramp je, nakon prvog sastanka sa Matisom u novembru, istakao da je u pitanju "prava stvar", te da je "Bijesni pas" general nad generalima.

"Ratnik kaluđer"

Tokom uspona svoje zavidne vojničke karijere, general Matis dobio je i nadimak "ratnik kaluđer", jer se nikada nije ženio niti imao djecu. Penzionisao se 2013. godine, nakon što je bio na čelu Američke centralne komande (Centcom), vojnog krila zaduženog za sve snage na Bliskom istoku.

Džejms Matis bio je jedan od najžešćih kritičara bliskoistočne politike Baraka Obame, a naročito njegovih stavova prema Iranu, u čemu se stoprocentno slaže sa Trampom. Štaviše, Matis je Iran nazvao "najvećom i najkonstantnijom prijetnjom po mir i stabilnost na Bliskom istoku".

dzejms1

                                                                   Tramp: On je general nad generalima

Prije nego što je postao šef Centralne komande 2010, Matis je bio na čelu Američke združene komande, i istovremeno bio vrhovni komandant NATO snaga.

Novi šef Pentagona je predvodio udarni bataljon tokom Zalivskog rata 1991. i komandovao snagama u napadu na južni Avganistan 2001. godine. Također, upravljao je divizijom marinaca u vrijeme invazije na Irak 2003. i odigrao jednu od ključnih uloga u bici za Faludžu godinu dana kasnije.

Oštar na riječima

Ono zbog čega generala u Americi istovremeno poštuju i kritikuju jeste njegov oštar jezik, zbog kog je 2005. bio razapet u javnosti. Tada je vojnicima u San Dijegu rekao:

- Zabavno je pucati u neke ljude. Biću rame uz rame s vama. Volim dobru tuču - rekao je na vojnom panelu.

Zatim je pomenuo Avganistan.

dzejms2

- Idete u Avganistan, zemlju u kojoj ćete se suočiti s ljudima koji šamaraju žene jer ne nose maramu. Znate, takvi tipovi nemaju zrno muškosti u sebi. Što je još jedan od razloga zbog kojih je vraški zabavno pucati u njih - rekao je Matis i izazvao oprečne reakcije u američkoj javnosti.

Nakon pritiska iz sjedišta Marinskih snaga stiglo je saopštenje u kom se navodi da je "general svjestan da je trebalo da pažljivije bira svoje reči", piše britanski "BBC".

Da bi neko postao šef Pentagona, neophodno je da najmanje sedam godina prije toga ne nosi uniformu. S obzirom da je Matis svega tri godine bez uniforme, trebaće mu posebna dozvola Kongresa kako bi postao sekretar odbrane. S obzirom da i Kongres kontrolišu republikanci, to ne bi trebalo da predstavlja nepremostivu prepreku.

Ukoliko postane šef Pentagona, biće drugi penzionisani general na toj poziciji, posle Džordža Maršala, koji je služio u mandatu Harija Trumana od 1950.

Džejms "Besni pas" Matis - svojim riječima

Ne muči me nesanica uslijed brige o potencijalnom neuspjehu. Pa, ja ne mogu ni riječ da spelujem kako treba, a kamoli da brinem o tome.

Prvi put kada dignete nekoga u vazduh nije nevažna stvar. Ono što hoću da kažem jeste da u svijetu postoje razne se****e koje samo treba ubiti.

Dolazim u miru. Ne nosim artiljeriju sa sobom. Ali upozoravam vas: Ako se za***avate sa mnom, sve ću vas pobiti.

Najvažnijih 15 centimetara na bojnom polju nalaze se između vaših ušiju.

Nema ničeg boljeg na svijetu nego kad pucaju na vas i promaše. To je zaista fantastično.

Zamoliću vas da nas ne prevarite. Jer ako to uradite, oni koji prežive pisaće o onome šta ćemo raditi u vašoj zemlji u narednih 10.000 godina

Ne propustite