Arapizacija BiH: Kuvajćani bi mogli steći pravo vlasništva nad nekretninama u BiH

Bosna i Hercegovina
Arapizacija BiH: Kuvajćani bi mogli steći pravo vlasništva nad nekretninama u BiH
U svjetlu jučerašnjeg pisma u kojem su bh. intelektualci izrazili zabrinutost da Bosna i Hercegovina postaje Erdoganov pašaluk, velika je vjerovatnoća da bi BiH uskoro mogla postati pašaluk Kuvajta.

U svjetlu jučerašnjeg pisma u kojem su bh. intelektualci izrazili zabrinutost da Bosna i Hercegovina postaje Erdoganov pašaluk, velika je vjerovatnoća da bi BiH uskoro mogla postati pašaluk Kuvajta. Kako pišu mediji Ambasada BiH u Kuvajtu je preko Ministarstva vanjskih poslova predložila Vladi FBiH izuzeće državljana Kuvajta iz sistema reciprociteta pri sticanju prava vlasništva nad nekretninama.

Ako bude usvojen ovaj prijedlog državljani Kuvajta bi mogli kao fizičke osobe steći pravo vlasništva nad nekretninama, što sada nije slučaj. Zakon o stvarnim pravima iz 2014. godine uveo je novinu prema kojoj stranci kao fizičke osobe mogu postati vlasnici nekretnina i to po sistemu reciprociteta. Sistem reciprociteta znači da stranci u BiH imaju ista prava kakva i državljani BiH imaju u njihovim zemljama. S obzirom na to da bh. državljani ne mogu biti vlasnici nekretnina u Kuvajtu, tako ni Kuvajćani ne mogu biti vlasnici nekretnina u BiH. Ovu pravnu barijeru danas mnogi Kuvajćani "preskaču" tako što u BiH osnivaju firme čiji su vlasnici, pri čemu te firme, što je u skladu sa bh. zakonima, postaju vlasnici nekretnina.

Upozorenje Esada Durakovića

Gostujući sinoć na N1 televiziji akademik Esad Duraković je rekao da BiH mora poduzeti određene mjere zbog dolaska Arapa, koji bi sljedećih godina mogao da bude dosta većih nego prethodnih.

"U Federaciji BiH prodaju se hiljade hektara, čitavi krajevi se prodaju Arapima. Mi ne znamo ko sa njima dolazi, kakvi remetljivački faktori sa njima dolaze, kakvi ljudi otuda dolaze itd. Našoj javnosti se to prodaje kao da su to investicije. To nisu investicije. Pogledajte GRUNT. Oni rijetko gdje otvaraju fabrike itd, pa će koliko ja znam u dogledno vrijeme moja unučad njima biti baštovani, hamali itd jer prodajemo najbolje resurse koje imamo", rekao je Duraković.

Esad Duraković: Ilidža je defakto okupirana

Stanje u BiH

Ako se uzme u obzir ekonomsko stanje u kojima se nalaze građani BiH, te mogućnost Kuvajćana da novčano mogu "preplatiti" cijenu nekretnina nekoliko puta, uz ovaj prijedlog veliki dio Bosne i Hercegovine uskoro bi mogao postati "strana" džava.

Ne propustite