O'Brien: Omogućite pristup istočnom Alepu prije nego postane veliko groblje

Svijet
O'Brien: Omogućite pristup istočnom Alepu prije nego postane veliko groblje
Istočni dio velikog sirijskog grada Alepa mogao bi "postati veliko groblje" ako borbe ne prestanu i ako se ne omogući doprema humanitarne pomoći, upozorio je UN-ov visoki dužnosnik.

Istočni dio velikog sirijskog grada Alepa mogao bi "postati veliko groblje" ako borbe ne prestanu i ako se ne omogući doprema humanitarne pomoći, upozorio je UN-ov visoki dužnosnik. Stephen O'Brien, UN-ov koordinator za humanitarne operacije, pozvao je u srijedu u pomoć Vijeće sigurnosti koje je održalo hitnu sjednicu na poziv Francuske.

No ambasadori petnaest zemalja zaključili su da su nemoćni, a Zapad je prebacio krivicu na Rusiju. O'Brien je ocijenio da je istočni Alep od subote napustilo 25.000 civila.

Izvijestio je o "desetcima mrtvih samo u jutrošnjem (srijeda) zračnom napadu", ne navodeći pojedinosti.

"Najvjerojatnije će i hiljade drugih (stanovnika Alepa) pobjeći ako se borbe prošire i pojačaju idućih dana", upozorio je.

"Pozivamo, pa i preklinjemo, sukobljene strane i one koji imaju utjecaja, da učine sve kako bi se zaštitili civili i omogućio pristup dijelu istočnog Alepa u okruženju prije nego postane veliko groblje", rekao je, prenosi Hina.

Izrazio je "veliku zabrinutost" za 250.000 stanovnika koji ne mogu izaći iz istočnog Alepa. "Ti ljudi su pod opsadom gotovo 150 dana i neće moći još dugo izdržati".

Zatim su američki, francuski i britanski ambasador jedan za drugim optužili Rusiju da onemogućava svako rješenje.

"Vijeće ne odgovara na pozive u pomoć civilima (u Alepu) zato što Rusija to ne želi", kratko je zaključila američka ambasadorica Samantha Power.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin ponovio je pak potrebu da se "protuteroristička operacija" u Alepu nastavi. Optužio je Sjedinjene Države da nisu održale obećanje da će "odvojiti takozvane umjerene borce od terorista Fronte al Nusre". Zapad je optužio da želi "spasiti teroriste" i "iskoristiti humanitarne probleme u političke svrhe".

Ne propustite