Mađarski sud osudio imigranta na deset godina zatvora

Svijet
Mađarski sud osudio imigranta na deset godina zatvora
Mađarski sud u srijedu je osudio muškarca s dvojnim sirijsko-kiparskim državljanstvom na deset godina zatvora zbog učešća u nemirima na granici sa Srbijom prošle godini, kada je bacao kamenice na policajce u pokušaju da ih prisili da otvore granicu, što se, po mađarskom zakonu, smatra "terorističkim činom". Ahmed Hamed (40) počeo je plakati kada mu je sudija izrekao prvostepenu presudu. To je najduža zatvorska kazna u aktuelnoj migrantskoj krizi, tokom koje je Mađarska izbila kao jedan od najglasnijih protivnika masovne imigracije.

Mađarski sud u srijedu je osudio muškarca s dvojnim sirijsko-kiparskim državljanstvom na deset godina zatvora zbog učešća u nemirima na granici sa Srbijom prošle godini, kada je bacao kamenice na policajce u pokušaju da ih prisili da otvore granicu, što se, po mađarskom zakonu, smatra "terorističkim činom".
Ahmed Hamed (40)  počeo je plakati kada mu je sudija izrekao prvostepenu presudu. To je najduža zatvorska kazna u aktuelnoj migrantskoj krizi, tokom koje je Mađarska izbila kao jedan od najglasnijih protivnika masovne imigracije.
 
Hamed je bio dio grupe koja je ilegalno ušla u Mađarsku 16. septembra prošle godine i također se obratio putem zvučnika stotinama migranata koji su pokušali probiti graničnu ogradu, a policija je koristila vodene topove i suzavac, prenosi Reuters.
 
 

Ne propustite