Fazlić smatra da se budžet može popraviti amandmanima, a Šepić ga neće podržati

Bosna i Hercegovina
Fazlić smatra da se budžet može popraviti amandmanima, a Šepić ga neće podržati
Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić je izjavio novinarima da je najbitnije da su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu uputili u redovnu proceduru.

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić je izjavio novinarima  da je najbitnije da su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu uputili u redovnu proceduru.

Dodao je da dugo nije bila ta praksa.

- Sve one mane koje eventualno imamo u prvom čitanju, postoji realna šansa da kroz amandmansku fazu popravimo - kazao je Fazlić u pauzi sjednice Predstavničkog doma na kojoj se razmatra prijedlog budžeta institucija BiH za narednu godinu.

Želja svih nas je da je budžet veći i da je razvojni i da ima više novca, ali „danas smo čuli i obrazloženje ministra“.

- Do 31. decembra trebali bismo donijeti budžet tako da imamo dovoljno vremena da klubovi, poslanici, komisije još jednom to rasprave, da se eventualno amandmanima pokuša popraviti budžet - naveo je Fazlić.

Prema njegovim riječima, svi oni koji su nezadovoljni imaju priliku da kroz amandmane „ukažu šta to nije dobro, šta to predlažu konkretno i da dođemo do kvalitetnog budžeta“.

Poslanik SDA Senad Šepić je izjavio novinarima da ovaj budžet ne odslikava potrebe unutar BiH, ne odslikava potrebu BiH na njenom evropskom putu.

- On nema onu razvojnu kategoriju kakvu bi morala imati država BiH i ono što je važno, on na neki način znači manje države u odnosu na ono što smo imali prije - smatra Šepić.

Po njegovim riječima, način na koji je pripreman, „on ne odslikava onu stvarnu politiku za koju mislim da bi trebala biti dominantna u strukturi našeg budžeta“.

- Tako da budžet, na ovakav način kako je pripremljen, s ovim kategorijama koje on sadrži, neće dobiti moju podršku - kazao je Šepić.  

Ne propustite