Lukić: Dokazaćemo da Mladić nema dodirnih tačaka sa zločinima

Bosna i Hercegovina
Lukić: Dokazaćemo da Mladić nema dodirnih tačaka sa zločinima
Odbrana generala Ratka Mladića nada se da će uspjeti da pobije navode tužbe u završnoj riječi pred Haškim tribunalom i da dokaže da general Mladić nema nikakvih dodirnih tačaka sa bilo kojim zločinom u BiH 90-ih godina, rekao je Srni njegov advokat Branko Lukić.

Odbrana generala Ratka Mladića nada se da će uspjeti da pobije navode tužbe u završnoj riječi pred Haškim tribunalom i da dokaže da general Mladić nema nikakvih dodirnih tačaka sa bilo kojim zločinom u BiH 90-ih godina, rekao je Srni njegov advokat Branko Lukić. Lukić kaže da ima strah da će, uprkos iznesenim novim dokazima, među kojima i u slučaju i Srebrenice i Markala, sudsko vijeće jednostavno uzeti presuđene činjenice iz predmeta gdje ti dokazi nisu izvedeni.

"Tako da vrlo je teško promeniti bilo šta ovde /u Hagu/. Skeptičan sam. Radim godinama, ali borimo se protiv te međunarodne nepravde. Radimo sve što možemo i više nego što možemo", rekao je Lukić. On je naveo da je relativno dosta vremena prošlo od izricanja ranijih presuda, ali da će jedna od tema odbrane u završnoj riječi biti da general Mladić nije dobio pravično suđenje, prije svega, što mu sude dvojica sudija koji su ga već osudila u nekim drugim predmetima, u kojima on uopšte nije bio učesnik. "Dakle, mi ćemo i dalje na tome da insistiramo, iako su naši podnesci u tome pravcu odbijeni. Naravno, mi se sa tim nikada nećemo složiti i uvek ćemo tvrditi da general Mladić nije dobio fer suđenje. To će biti istaknuto već u uvodnom delu", rekao je Lukić. On je podsjetio da je odbrana u svom završnom podnesku istakla nedostatke u iznošenju dokaza Haškog tužilaštva u odnosu na Srebrenicu, te da su izvedeni novi dokazi na osnovu kojih se može zaključiti da su gubici kolone muslimanske 28. divizije takozvane Armije BiH u borbama prilikom proboja iz Srebrenice iznosili oko 6.000 ljudi. Lukić je podsjetio da su izvedeni novi dokazi i da je doveden vještak koji je izanalizirao izjave muslimana, koje su oni dali muslimanskim organima bezbjednosti, kako vojnim, tako i civilnim. Prema tim izjavama učesnika proboja kolone 28. divizije takozvane Armije BiH preko srpske teritorije u julu 1995. godine, može se, kaže Lukić, zaključiti da su gubici te kolone bili u borbama oko 6.000 ljudi.

"To su dokazi koje smo izveli prvi put na tako analitičan način. Smatramo da bi to moralo da ima presudan uticaj kod donošenja naše presude, pošto smatramo da smo dokazali da tužilaštvo, pre svega, nije izvelo istragu na način kako je to bilo obavezno. Dakle, nisu uopšte istraživali gubitke kolone 28. divizije u borbama, iako su i njihovi istražioci učestvovali u uzimanju tih izjava", rekao je Lukić. Komentarišući mogućnost da sudsko vijeće u Hagu na osnovu ovih novih dokaza promijeni stav o Srebrenici, Lukić je rekao da je problem sa suđenjima u Hagu taj što su kasnija suđenja vezana za prethodna suđenja i da bi sada sudije morale da priznaju da su pogriješile u ranijem slučaju.

"Sudija koji je sudio pokojnom generalu Tolimiru, morao bi da prizna da nije na dobar način utvrdio broj žrtava streljanih pripadnika 28. divizije. Taj broj se stalno menja iz razloga što nikad nije utvrđen", kaže Lukić. On napominje da postoje svjedoci, od kojih su neki od njih i danas predstavnici Instituta za traženje nestalih lica BiH, koji kažu da se nikada nije izvršila verifikacija žrtava. "Zašto nije izvršena verifikacija žrtava? Pa, zato što se sa tim žrtvama stalno igra, što se pokušava napumpati taj broj na 8.600", naveo je Lukić. On je napomenio da je čak i haški istražilac na suđenju rekao da se može smatrati da su gubici kolone, ako bi se reklo 3.000 ljudi, prilično konzervativan pristup.

"Dakle, i on dozvoljava da bi ti gubici mogli biti daleko veći. Kada se svi dokazi izanaliziraju, vidi se da su ti gubici kolone oko 6.000 u borbama", rekao je Lukić. Kada je riječ o sarajevskim "Markalama", Lukić smatra da je to razriješeno još u predmetu Radovana Karadžića i da bi svakom laiku trebalo da bude jasno da Srbi, ne samo da nisu ispalili, nego nisu mogli ni da ispale granate na taj položaj. "Međutim, kao što znamo, vijeće u predmetu Karadžić je reklo - dobro, nije dokazano da su Srbi, ali pošto su oni toliko toga ispalili, verovatno je da su Srbi. Tako da mi sada imamo u međunarodnom krivičnom pravu jedan presedan, gde se u slučaju sumnje presuđuje protiv okrivljenog", naveo je Lukić. Ali, podsjetio je on, jedan od osnovnih postulata krivičnog prava u cijelom svijetu jeste da u slučaju sumnje mora da se presudi u korist optuženog.

"A, u Hagu vidimo da je u slučaju sumnje optuženi kriv. Tako da je dosta toga dovedeno do apsurda", kaže Lukić. On je podsjetio da će u periodu od 5. do 13. decembra tužilaštvo i odbrana u procesu protiv generala Mladića iznijeti završne riječi. Lukić je podsjetio da su i tužilaštvo i odbrana dobili po 11,5 časova za završne riječi, s tim što će tužilaštvo iznositi završne riječi od 5. do 7. decembra, a odbrana od 9. do 13. decembra. Lukić je dodao da su se u timu odbrane Ratka Mladića već podijelili ko će šta da radi i da će on da iznese uvodni dio, u kojem će dati cjelokupni pregled situacije i cjelokupne slike, dok će advokat Dragan Ivetić, Amerikanac srpskog porijekla, iznijeti većinu argumenata, pošto mu je engleski maternji jezik. "Posle toga, samo očekujemo presudu", rekao je Lukić, napominjući da Mladićeva odbrana ima pomoć dosta mladih advokata, koji rade punim srcem, iako su to Australijanci, Šveđani, Grci.

Ne propustite