Kolinda Grabar-Kitarović: BiH nije u potpunosti politički emancipirana

Region
Kolinda Grabar-Kitarović: BiH nije u potpunosti politički emancipirana
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učestvovala je na sigurnosnom forumu NATO-a u kanadskom Halifaxu. Tom prilikom je dala intervju za Defense News u kojem je kazala da je nestabilnost Bosne i Hercegovine najveća prijetnja za Hrvatsku.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učestvovala je na sigurnosnom forumu NATO-a u kanadskom Halifaxu. Tom prilikom je dala intervju za Defense News u kojem je kazala da je nestabilnost Bosne i Hercegovine najveća prijetnja za Hrvatsku. "Kao što znate, BiH nije u potpunosti politički emancipirana. Vidjeli smo centrifugalne sile. Republika Srpska je nedavno provela referendum o svom 'nacionalnom danu', a to je samo prvi korak u potencijalnom nizu referenduma među kojima je i onaj o nezavisnosti Republike Srpske. Ukoliko se to desi, uslijedit će reakcije iz FBiH, a mi na to gledamo kao na potencijalni novi sukob. S obzirom na to da je Rusija u hibridnom ratu i da postoje jake veze između Rusije i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, mogu se očekivati ruske intervencije kroz oružje, taktiku, preko kampanje širenja informacija i dezinformacija", kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je dodala da u BiH postoje i druge prijetnje te da se druge zemlje ne upliću samo u politiku, već i mijenjaju islam koji postaje radikalniji.

"U ruralnim područjima se mijenja način života pa čak i izgled ljudi u smislu odjeće i ponašanja, mijenja se tumačenje islama. Upravo zbog toga je važno zadražati stabilnost islamske zajednice u BiH i Hrvatskoj", navela je Grabar-Kitarović. 

Dodala je i da u Hrvatskoj postoji mala, ali veoma aktivna islamska zajednica koja radi sve što je u njenoj moći da bi izolirala radikale i fundamentaliste.

Ne propustite