Poslanici iz RS-a zbog 1. marta napustili sjednicu

Bosna i Hercegovina
Poslanici iz RS-a zbog 1. marta napustili sjednicu
Prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je sjednica Ustavnopravne komisije ovog doma, piše Patria.

Prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je sjednica Ustavnopravne komisije ovog doma, piše Patria.

Prijedlog Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017.godinu predlagač dobio je pozitivno mišljenje (usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH).

Poslanička inicijativa Denisa Bećirovića, koja glasi: “Zadužuje se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava Bosne i Hercegovine kojim se osigurava potpuna i dosljedna primjena presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine” odbijena je na ovoj komisiji.

Članovi komisije najviše su se sporili oko zahtjeva Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Šefik Džaferović je kazao da je ovaj zahtjev neosnovan, a Damir Arnaut, predsjedavajući ove komisije pojasnio je da je ovakav Džaferovićev stav legitiman.

Lazar Prodanović je istakao da se do sada nije govorilo na takav način i da je ovaj zahtjev Ustavnog suda legitiman i da će na kraju sam Sud utvrditi je li ili nije.

 Aleksandra Pandurević je kazala da niko ne može davati stav da je ovakav zahtjev neustavan.

- Iza ovog zakona ne stoji jedan konstitutivni narod. Ukoliko se ovdje i dalje bude insistiralo na tome da je ovakav zahtjev neustavan ja ću napustiti sjednicu – istakla je Pandurević.

Arnaut je istakao da će se obaviti konsultacije oko ovoga na narednoj sjednici. Nakon što ga je Džaferović upozorio da se treba izjasiti o tome ko je za, a ko ne o samom zahtjevu, pobunili su se poslanici iz RS-a te kazali da će napustiti sjednicu što su i učinili te nije bilo kvoruma za rad.

Ne propustite