Slučaj "Orašje": Danas odluka o pritvoru za pripadnike HVO-a

Aktuelno
Slučaj "Orašje": Danas odluka o pritvoru za pripadnike HVO-a
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine jučer je zatražilo da se devetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koji su osumnjičeni za ratne zločine na području Bosanske Posavine, produži pritvor zbog opasnosti od bijega, a odluku o tome vijeće Suda BiH objavit će danas, potvrdio je za BHRT advokat Đure Matuzovića Vlado Adamović.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine jučer je zatražilo da se devetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koji su osumnjičeni za ratne zločine na području Bosanske Posavine, produži pritvor zbog opasnosti od bijega, a odluku o tome vijeće Suda BiH objavit će danas, potvrdio je za BHRT  advokat Đure Matuzovića Vlado Adamović.

Na Sudu BiH održano je ročište na prijedlog Tužiteljstva BiH za produženje pritvora osumnjičenim u predmetu protiv Đure Matuzovića. Jednomjesečni pritvor za osumnjičene prestaje danas u osam sati.

Odbrana je jučer, tokom četverosatnog ročišta,  tvrdila da nema osnovane sumnje za produženje pritvora devetorici bivših pripadnika HVO-a. Do sada je saslušano 30 svjedoka.

Bivši pripadnici HVO-a među kojima je i penzionisani general Đuro Matuzović, ratni komandant oraškog zbornog područja, uhapšeni su krajem oktobra i određen im je pritvor od mjesec dana.

Podsjećamo, desetorica bivših pripadnika HVO-a uhapšena su zbog postojanja osnova sumnje da su od maja 1992. godine do juna 1993. godine, na širem području Orašja, počinili kaznena djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Uhapšeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta. Nakon hapšenja, Sud Bosne i Hercegovine odredio im je jednomjesečni pritvor.

Ne propustite