Knjige uz koje ćete lakše da prebrodite zimu

Kultura
Knjige uz koje ćete lakše da prebrodite zimu
Zima je definitivno stigla u Sarajevo i svi mi koji je teško podnosimo pronalazimo razne načine i izgovore kako provesti što više vremena u kući, na toplom, izbjegavajući snijeg mraz i hladnoću.

Zima je definitivno stigla u Sarajevo i svi mi koji je teško podnosimo pronalazimo razne načine i izgovore kako provesti što više vremena u kući, na toplom, izbjegavajući snijeg mraz i hladnoću. Jedna od mojih omiljenih kombinacija za borbu protiv ( za mene surove ) zime je: deka, čaj i dobra knjiga. Jednostavna ali učunkovita formula, biti ušuškana na toplom, a uz knjigu vrijeme brže prolazi. Sigurna sam da ste čitali neke od španskih klasika kao što su Miguel de Cervantes ili Federico Garcia Lorca ali ja danas želim da vam predstavim par autora i njihovih knjiga koji spadaju u nešto noviju generaciju španske književnosti. 

Soldados de Salamina ( Salaminski vojnici ) autora Javiera Cercasa, ova knjiga je objavljena 2001. godine, postigla je veliki uspjeh, višestruko je nagrađivana i prevedena je na više od 15 jezika. Ova novela govori nam o španskom građanskom ratu, o bijegu Rafeela Sancheza Mazasa i o ljudskosti običinih vojnika koji su mrzili situaciju u kojoj se nalaze.

La sombra del viento ( Sjena vjetra ) autora Carlosa Ruiza Zafona, najbolji opis ove knjige je da je to ustvari knjiga o knjizi. Dječak imena Daneil Sempere dolazi u posjed knjige čiji su ostali primjerci zapaljeni i zabranjeni od strane Frankove policije, shvačajući značaj djela koji ima kreće u potragu za autorom  Julianom Caraxaom. Radnja je smještena u Barseloni, 40tih godina, a od istog autora imamo i knjigu slične tematike čija je radnja smještena 20tak godina ranije pod imenom „Anđelova igra“

La Catedral del mar ( Katedrala mora ) autora Ildefonsa Falconesa, izvanredan roman koji u sebi krije pričo o slobodi i o njenoj vrijednosti. Za vrijeme renesanse, u Barselonii je  počela izgradnja veličanstvene katedrale, Katedrale mora. Radnja ove knjige prati roba koji se brzo uspinje kroz slojeve društva, postaje baron ali i dalje nema potpunu slobodu jer je po naredbi kralja morao oženiti Elionor, tako da njegova potrga za slobodom prelazi u potragu za stvarnom ljubavi.

Tiempo de silencio ( Vrijeme tišine ) ekpermentalni roman Martina Santosa Luisa, ovaj psihijatar i istraživač prije ovoga romana objavljivao je samo naučne radove tako da je ovo dijelo bilo njegov proboj u ovu vrstu pisanja. Knjiga je oštra kritika na društveno stanje njegovog vremena. Nije puno pisao tako da je iza njega ostala još samo jedna knjiga „Basne“ i dijelovi romana „Vrijeme razaranja“ koji  je objavljen nakon njegove smrti.

Ne propustite