Zašto je u akciji "Urban" uhapšena bivša uprava ETF-a

Bosna i Hercegovina
Zašto je u akciji "Urban" uhapšena bivša uprava ETF-a
Elektrotehnički fakultet vlasnik je atraktivne parcele koja se nalazi na Marijin Dvoru, prekoputa današnjeg SCC-a.

Elektrotehnički fakultet vlasnik je atraktivne parcele koja se nalazi na Marijin Dvoru, prekoputa današnjeg SCC-a. Ova parcela zanimljiva je mnogima već godinama, a 2012. pao je dogovor između tadašnje uprave Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i firme "LAKE" koji je i osnov za današanja hapšenja. tada je dogovoreno da firma "LAKE" renovira zgradu ETF-a koja se nalazi u kampusu, a koja je master planom predviđena za rušenje, a zauzvrat su trebali postati vlasnici atraktivne parcele od pet dunuma. U tom trenutku ETF obnavlja zgradu koja nije u njegovom vlasništvu već je faktički iznajmljuju od Univerziteta u Sarajevu.

Fimra "LAKE" je renovirala zgradu, ali nikada nije dobila obećano zemljište jer je Pravobranilaštvo KS zaustavilo cijelu priču uz tvrdnju da su oni vlasnici zemljišta a ne ETF kao i da je firma "LAKE" izabrana nezakonito kao izvođač radova na obnovi zgrade ETF-a.

Radna grupa, koja je sredinom 2012. godine prvo odlučila da će obnovu zgrade ETF a platiti ustupanjem pet dunuma na Marijinom Dvoru, a potom taj posao povjerila Bubicinoj firmi, spomenuta je i u izvještaju Pravobranilaštva, usvojenom 9. septembra ove godine u Skupštini KS. Pravobranilaštvo nije moglo utvrditi ko je radnu grupu formirao, ali je utvrdilo da su njenim odlukama nastale i obaveze i štete po Kanton. U sastavu te radne grupe, koja je formirana 20. juna 2012. godine, bili su: ministar obrazovanja Fahrudin Oručević kao predsjednik, zamjenik predsjednika i dekan ETF-a Narcis Behlilović, članovi: prodekan ETF a Irfan Turković, advokat Mehmed Spaho i Ljiljana Prelčec, sekretar Ministarstva obrazovanja.

No, naknadno se tvrdilo da je bilo nemoguće ustanoviti ko je imenovao ovu komisiju, a Pravobranilaštvo je tvrdilo da komisija nije imala pravo raspolaganja zemljištem.

Ne propustite