Trump zaprijetio poništavanjem sporazuma s Kubom

Svijet
Trump zaprijetio poništavanjem sporazuma s Kubom
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je poništavanjem sporazuma o normaliziranju odnosa s Kubom, dok Havana ne učini ustupke na poljima ljudskih prava i otvaranja svoje ekonomije. - Ako Kuba nije spremna da napravi bolji sporazum za kubanski narod, za kubansko-američki narod i za SAD u cjelini, ja ću poništiti sporazum - naveo je Trump na Twitteru. U nedjelju je budući šef Trumpovog kabineta Reince Priebus izjavio da će nova administracija revidirati politiku otvaranja prema Kubi ukoliko kubanska vlada ne promijeni kurs.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je poništavanjem sporazuma o normaliziranju odnosa s Kubom, dok Havana ne učini ustupke na poljima ljudskih prava i otvaranja svoje ekonomije.
- Ako Kuba nije spremna da napravi bolji sporazum za kubanski narod, za kubansko-američki narod i za SAD u cjelini, ja ću poništiti sporazum - naveo je  Trump na Twitteru.

 U nedjelju je budući šef Trumpovog kabineta Reince Priebus izjavio da će nova administracija revidirati politiku otvaranja prema Kubi ukoliko kubanska vlada ne promijeni kurs.

- Trenutni aranžman između SAD-a i Kube, koji je uspostavio odlazeći američki predsjednik Barack Obama, donosi dobrobit jedino Kubi - kazao je Priebus.

Dodao je da je Obama sklopio sporazum s Kubom koristeći izvršne predsjedničke ovlasti bez odobrenja Kongresa, što znači da novi predsjednik može poništiti odluku svog prethodnika, prenosi AFP.

Ne propustite