Jeftiniji lijekovi za zdraviji život

Bosna i Hercegovina
Jeftiniji lijekovi za zdraviji život
S obzirom da je Vijeće ministara BiH prije nekoliko dana jednoglasnom odlukom donijelo novi Pravilnik o kontroli cijena lijekova, građani bi početkom februara naredne godine trebali kupovati pojedine lijekove po znatno nižim cijenama. Kako ističu iz Vijeća ministara BiH, entitetski zavodi za zdravstveno osiguranje i Brčko distrikta, će primjenom novog Pravilnika ostvariti će značajne uštede.

S obzirom da je Vijeće ministara BiH prije nekoliko dana jednoglasnom odlukom donijelo novi Pravilnik o kontroli cijena lijekova, građani bi početkom februara naredne godine trebali kupovati pojedine lijekove po znatno nižim cijenama. Kako ističu iz Vijeća ministara BiH, entitetski zavodi za zdravstveno osiguranje i Brčko distrikta će primjenom novog Pravilnika ostvariti značajne uštede.

"Ukupne uštede primjenom ovog Pravilnika iznosit će na godišnjem nivou 10 posto vrijednosti tržišta lijekova, odnosno oko 50 miliona KM, a pozitivni efekti očekuju se nakon 1. februara 2017. godine, kada će početi praktična primjena ovog Pravilnika", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH u kojem su naglasili da se ovim Pravilnikom određuje minimalna i maksimalna visina veleprodajne marže i maksimalnih cijena lijekova.

Aleksandar Zolak, v.d. direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kazao je u izjavi za medije da će pojedini lijekovi pojeftiniti i do 80 posto.

"Neki će biti jefitniji 80 posto, dok neki neće biti jefitniji uopšte, jer su već sad jeftiniji od maksimalne cijene propisane Pravilnikom", kazao je Zolak dodavši da će pravilnik najviše uticati na lijekove koji su do sada bili za jedan do dva posto skuplji u odnosu na države u regionu.
Prema njegovim riječima, novi Pravilnik predviđa da cijene lijekova u BiH budu iznad cijena u Srbiji, a ispod cijena u Sloveniji i Hrvatskoj.

"Kad se smanji veleprodajna cijena logično bi bilo da se smanje cijene i u maloprodaji. Apoteke su u entitetskoj nadležnosti pa će entitetske inspekcije biti nadležne da kontrolišu da li su apoteke smanjile cijene", pojasnio je Zolak za medije.

Od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sko pokušali doći do odgovora na koje će se tačno lijekove odnositi pojeftinjenje i koliko će pojeftiniti, kao ni to zašto ovaj Pravilnik nije donesen mnogo ranije!? Najavljeno je da će se nove cijene lijekova istaći nakon 60 dana objavljivanja Pravilnika u Službenim novinama BiH.

Ne propustite