Prenosimo pisanje agencije APA: “ Novomatic nezakonito finansirao političke stranke?!”

Aktuelno
Prenosimo pisanje agencije APA: “ Novomatic nezakonito finansirao političke stranke?!”
Bivši fudbaler i nekadašnji poslovni partner Novomatic-a, Peter Barthold , je pokrenuo tužbu protiv BZO i lanca kladionica Novomatic. Kao glavne razloge, u svojoj tužbi, navodi finansiranje političkih stranki i izdaju.

Bivši fudbaler i nekadašnji poslovni partner Novomatic-a, Peter Barthold , je pokrenuo tužbu protiv BZO i lanca kladionica Novomatic. Kao glavne razloge, u svojoj tužbi, navodi finansiranje političkih stranki i izdaju. Barthold je ove razloge već naveo i u privatnom postupku protiv Novomatic-a, no oni su to sve negirali.

Barthold je sada, između ostalih, tužio BZO (desničarska populistička stranka iz Austrije), štajerskog predsjednika Geralda Grosz-a, bivšeg šefa BZO-a, Peter Westenthaler-a i Novomatic. On tvrdi da je kao glasnik za Novomatic dao finansijsku naknadu štajerskom BZO tokom predizborne kampanje u 2010. Godini. Navodno je, tadašnji generalni direktor Novomatic-a Franz Wohlfahrt, zamolio Bartholda da preko svoje vlastite kladionice BZO-u uplati 60.000 Eura. Wohlfahrt mu je tada objasnio da su BZO hitno potrebna financijska sredstva za predizbornu kampanju, te da se trenutno bore protiv Zelenih i KPO, koji ne bi bili dobri po Zakon o igrama na sreću koji je aktivan u Štajerskoj pokrajini.

Ovaj iznos nije smio biti uplaćen direktno BZO-u, tako da je prvo morao napraviti dvije lažne fakture za Novomatic, a nekoliko dana prije toga je od Hallo Graz Medien GmbH primio račun od 60.000 Eura, te im je uplatio taj iznos.

‘’ Nikada nije došlo do suradnje sa Hallo Graz Medien GmbH, tako da postoji sumnja da se ovdje radilo o skrivenom finansiranju političke stranke,’’ piše u tužbi. U 2010. godini je prije svega KPO u Štajerskoj pokušao uništiti male kladionice.

Prije mjesec dana, tokom intervjuiranja APA-e, Grosz je već objasnio da je BZO na ljeto 2010. godine primio 60.000 Eura od vlasnika jedne bečke kladionice. Vlasnik je prije toga htio da se u ‘’Hallo Steiermark’’ objavi jedan oglas, “ no do uplate za oglas nije došlo, nego su naplaćeni troškovi za printanje.” Ovaj račun je predat poreznoj upravi, te su plaćeni porezi.

‘‘Mi nismo imali, niti imamo dokaze da je ova naknada za printanje došla od Novomatic-a. Ukoliko se sada pokaže da su, bez našeg znanja, ovo bile donacije

od Novomatic-a, želim da im se zahvalim naknadno za to,‘‘ izjavio je Grosz za APA.

Wohlfahrt je navodno već u julu 2012. godine u parlamentarnoj istrazi tvrdio da sa apsolutnom sigurnošću može sve uplate od Novomatica na BZO isključiti. Civilni proces Barthold-Novomatic trebao je biti nastavljen danas, a ročište je zakazano za 9.00 sati.

Ne propustite