Parlament BiH nema vremena za najvažniji dokument

Bosna i Hercegovina
Parlament BiH nema vremena za najvažniji dokument
Budžet institucija BiH kao najvažniji dokument koji predlaže Vijeće ministara BiH, utvrđuje Predsjedništvo, a usvaja Parlamentarna skupština, trebalo bi da bude kreiran tako da oslikava potrebe građana.

Budžet institucija BiH kao najvažniji dokument koji predlaže Vijeće ministara BiH, utvrđuje Predsjedništvo, a usvaja Parlamentarna skupština, trebalo bi da bude kreiran tako da oslikava potrebe građana. Umjesto toga, već godinama donosi se sa zakašnjenjem, parlament ga usvaja po skraćenom ili hitnom postupku i nema vremena za prijedloge i amandmane. Parlamentarci su nezadovoljni takvim odnosom i najavljuju žestoku raspravu na sjednici kada budžet dođe na dnevni red. Senad Šepić (SDA), poslanik u Predstavničkom domu BiH,  smatra da je krajnje vrijeme da se odnos Vijeća ministara prema najvažnijem dokumentu - budžetu - promijeni, te da Vijeće ministara treba da shvati da parlament BiH nije njegov "protočni bojler".

"Nekoliko puta vodili smo žestoku raspravu o budžetu i načinu na koji se donosi, čak smo odbijali i usvojiti ga. Konačno treba da shvate da budžet nije interes uske skupine ljudi, nego građana BiH, i da se kroji ispitivanjem situacije na terenu, a to je moguće ako Vijeće ministara promijeni stav i omogući parlamentu da učestvuje u kreiranju budžeta, jer je parlament taj koji je  odgovoran građanima i kojeg građani biraju", kazao je on. Damir Bećirović iz DF-a ističe da će i ove godine parlament najvjerovatnije morati usvojiti budžet po hitnom postupku, te da je tako godinama jer Vijeće ministara čeka zadnji tren da nacrt pošalje u proceduru. "To se mora promijeniti", poručuje Bećirović. Momčilo Novaković (NDP) očekuje ipak da će ostale institucije koje treba da razmotre budžet požuriti, te da će Parlamentarnoj skupštini ostati dovoljno vremena. "Iz godine u godinu imamo hitnu proceduru, što nam ne ostavlja mogućnost da detaljno proučimo dokument i damo primjedbe. Ovako se stiče utisak da se ovo radi namjerno", upozorava Novaković. Dušanka Majkić (SNSD) pojašnjava da se u svim zemljama vodi temeljita rasprava o budžetu, daju prijedlozi te vrše preraspodjele unutar njega. "To ne važi jedino za BiH. Nama budžet uvijek stigne kasno i ide u hitnu proceduru, a time se nama poslanicima ne ostavlja mogućnost da reagujemo. Ako bismo mi koristili svoje pravo, dokument bismo vratili i onda bi nastupilo privremeno finansiranje, što nije moguće jer je zakonodavna vlast pod uticajem izvršne vlasti", kazala je Majkićeva te istakla da će i ove godine budžet morati u hitnu proceduru, jer je 15. novembar bio rok da se o njemu izjasni Predstavnički dom kako bi bio upućen Domu naroda BiH.

Dodaje da je isti problem i sa preraspodjelom budžeta nakon usvajanja, jer Parlamentarna skupština BiH nema uvid na koji način VM vrši preraspodjelu. "Mi to saznamo tek kada pred nas dođe izvještaj o izvršenju budžeta, a tad je kasno", kazala je Majkićeva. Njen kolega iz SDA Amir Fazlić, pak, tvrdi da će ove godine budžet biti u redovnoj proceduri i da će poslanici i delegati imati vremena za amandmane. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, istakao je da ne misli da budžet kasno dolazi i podsjetio da se do prije dvije godine usvajao u februaru ili najranije u januaru za tekuću godinu, a prošle godine je usvojen na kraju decembra, što je poslije duže vremena bio uspjeh. "Ove godine imamo šansu da ga usvojimo već za nekoliko dana, 1. decembra, dakle oko mjesec dana ranije, što smatramo velikim uspjehom jer budžet prolazi više faza. On se ne usvaja kao u nekim drugim zemljama. Najveću ulogu ima Predsjedništvo BiH.

Ono je nosilac tog posla. Parlament BiH je završna faza", dodao je Šarović. Naime, za srijedu je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu i prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, i to u prvom čitanju. Međutim, mada ovo podrazumijeva redovnu proceduru, član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma bh. parlamenta Mirsad Isaković podsjeća da je i prošli put bilo predviđeno prvo čitanje, ali je Kolegij Doma potom odlučio da i prvo i drugo čitanje idu na istoj sjednici. "Devedeset odsto je da će isto to biti urađeno i sada sa ovim budžetom, a to onemogućava amandmansko djelovanje", dodao je Isaković i napomenuo da bi u slučaju amandmanskog djelovanja i usvajanja amandmana budžet morao ponovo ići u proceduru, što traži dodatno vrijeme.

Ne propustite