Predsjednik Europske komisije Juncker nazvao Saudijsku Arabiju ‘odvratnim režimom’

Svijet
Predsjednik Europske komisije Juncker nazvao Saudijsku Arabiju ‘odvratnim režimom’
Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, dao je intervju za Euronews te mu je pritom postavljeno pitanje treba li EU nastaviti dijalog sa sve autoritarnijim turskim predsjednikom Erdoganom.

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, dao je intervju za Euronews te mu je pritom postavljeno pitanje treba li EU nastaviti dijalog sa sve autoritarnijim turskim predsjednikom Erdoganom. Juncker je na to odgovorio pitajući se kako ga nitko ne pita istu stvar glede Saudijske Arabije. Pritom je rekao kako je nužno imati veze i s "odvratnim režimima".

"Mi imamo odnose sa svakakvim diktaturama jer moramo organizirati i ko-organizirati svijet. Mi, Europska unija, imamo odnose s režimima koji su odvratni i nitko nas ništa ne pita u vezi njih. Svi su sada zabrinuti u vezi Turske, ali nitko ne pita ništa u vezi Saudijske Arabije", rekao je.

Po pitanju Erdogana rekao je kako ga poznaje već 18 godina te kako se s njim susreće na redovnoj bazi. Tursku je nazvao partnerom te je podsjetio kako su zemlje poput Turske, Jordana i Libanona primile više izbjeglica nego EU te kako EU zbog toga treba biti ponizna i surađivati s ovim zemljama.

Ne propustite