Trump o Castru: Brutalni diktator koji je ugnjetavao narod decenijama

Svijet
Trump o Castru: Brutalni diktator koji je ugnjetavao narod decenijama
Donald Trump je preminulog vođu kubanske revolucije Fidela Castra nazvao “brutalnim diktatorom koji je ugnjetavao svoj narod skoro šest decenija”. Rojters navodi da je Trump u saopštenju naveo da će njegov kabinet učiniti sve što može kako bi kubanskom narodu obezbjedio slobodu i prosperitet. “Iako tragedije, smrti koje je uzrokovao Kastro ne mogu biti izbrisani, američka administracija će učiniti sve što može kako bi Kubancima osigurala početak puta ka slobodi i napretku”, naveo je Trump u saopštenju i dodao da je Castro u nasleđe ostavio “smrtonosne odrede, krađe, nezamislivu patnju, siromaštvo i poricanje fundamentalnih ljudskih prava”. Prema njegovim riječima, “iako Kuba ostaje totalitarno ostrvo”, da će Castrova smrt obilježiti “sklanjanje od strahota koje su predugo trpljene, a ka budućnosti u kojoj će divni kubanski narod konačno živjeti u slobodi koja tako zaslužuje”. U prvoj reakciji na vijest o smrti Castra Trump je napisao na Tviteru samo “Fidel Kastro je mrtav!”, bez daljeg elaboriranja, pišu Agencije.

Donald Trump je preminulog vođu kubanske revolucije Fidela Castra nazvao “brutalnim diktatorom koji je ugnjetavao svoj narod skoro šest decenija”.
Rojters navodi da je Trump u saopštenju naveo da će njegov kabinet učiniti sve što može kako bi kubanskom narodu obezbjedio slobodu i prosperitet. “Iako tragedije, smrti  koje je uzrokovao Kastro ne mogu biti izbrisani, američka administracija će učiniti sve što može kako bi Kubancima osigurala početak puta ka slobodi i napretku”, naveo je Trump u saopštenju i dodao da je Castro u nasleđe ostavio “smrtonosne odrede,  krađe, nezamislivu patnju, siromaštvo i poricanje fundamentalnih ljudskih prava”.

Prema njegovim riječima, “iako Kuba ostaje totalitarno ostrvo”, da će Castrova smrt obilježiti “sklanjanje od strahota koje su predugo trpljene, a ka budućnosti u kojoj će divni kubanski narod konačno živjeti u slobodi koja tako zaslužuje”. U prvoj reakciji na vijest o smrti Castra Trump je napisao na Tviteru samo “Fidel Kastro je mrtav!”, bez daljeg elaboriranja, pišu Agencije.

Rojters podsjeća da je Trump, koji 20. januara naredne godine preuzima funkciju šefa Bijele kuće, prijetio tokom predizborne kampanje da će preokrenuti poteze koje je učinio odlazeći američki predsednik Barack Obama na otvaranju u odnosima sa Kubom, zbog zabrinutosti za stanje vjerskih sloboda na Kubi. Novoizabrani potpredsjednik SAD Majk Pens naveo je da “nova nada sviće” za Kubu nakon smrti revolucionarnog vođe Fidela Castra. “Tiranin Castro je mrtav. Nova nada sviće. Bićemo uz ugnjetavani kubanski narod zarad slobodne i demokratske Kube. Viva Cuba Libre (Živela slobodna Kuba)!”, napisao je Pens na Twitteru, a prenosi Rojters.

 

 

Ne propustite