Pravda traje i čeka odluku Hrvatske

Bosna i Hercegovina
Pravda traje i čeka odluku Hrvatske
Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ističu da je akcija u toku i da je suviše rano govoriti o podizanju optužnice. U velikoj policijskoj akciji Pravda, započetoj 11. novembra, slobode je lišeno 19 osoba, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči ih za teška krivična djela, od zloupotrebe službenog položaja, do pranja novca i prevara putem kojih su stekli protupravnu imovinska korist u višemilionskom iznosu.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ističu da je akcija u toku i da je suviše rano govoriti o podizanju optužnice.
U velikoj policijskoj akciji Pravda, započetoj 11. novembra, slobode je lišeno 19 osoba, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči ih za teška krivična djela, od zloupotrebe službenog položaja, do pranja novca i prevara putem kojih su stekli protupravnu imovinska korist u višemilionskom iznosu.

Među prvim osumnjičenim je bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH Alija Delimustafić, koji je u pritvoru kao i njegovi pomagači: Izet Musić, Samira Skorupan, Suada Hadžić, Lejla Cerić, Hamdo Spahić, Mirsad Delimustafić i Zoran Lončar. Mjere zabrane određene su: Muameru Piti, Hajrudinu Omerbegoviću, Muhamedu Hadžiomeroviću, Emiru Karači, Edini Mutevelić, Kemi Kapuru, Edinu Banoviću i Peri Vukoviću. Nihad Druškić pušten je da se brani sa slobode, kao i Amirela Lončar, bivša supruga Zorana Lončara.

Kako mediji nezvanično saznaju, Amirela se sumnjiči da je pomagala bivšem suprugu da pobjegne, ali se ne dovodi u vezu sa kriminalnom grupom koju je vodio Delimustafić.

Iz Tužilaštva KS-a ponovo potcrtavaju da Pravda nije okončana i da je suviše rano govoriti o podizanju optužnice.

Kako je poznato, Kantonalni sud u Sarajevu je donio rješenje o određivanju pritvora i izdao naredbu za raspisivanje potjernice i međunarodne potjernice za osumnjičenom Lejlom Fazlagić, bivšom sutkinjom Općinskog suda u Sarajevu, koja je također, prema navodima Tužilaštva KS-a, jedna od glavnih osumnjičenih. Ona je ranije napustila BiH i trenutno se nalazi u Hrvatskoj. Nedavno se upravo Fazlagićka, za kojoj je raspisana potjernica, oglasila preko svog advokata Milka Križanovića optuživši Tužilaštvo KS-a da je preko izjava za medije, već osudilo i stvorilo sliku o njoj kao sutkinji koja je počinila krivična djela a da joj se nije ni sudilo. Fazlagić ima državljanstvo Hrvatske, a kao državljanka EU, poručila je da će zaštitu svojih prava tražiti i na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

 

 

Ne propustite