Beograd: Podignuto 5 optužnica za zločin nad Bošnjacima u Štrpcima

Region
Beograd: Podignuto 5 optužnica za zločin nad Bošnjacima u Štrpcima
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv 5 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv 5 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine.

Gojko Lukić, Ljubiše Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Ðekić optuženi su zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Oni su, pod komandom Milana Lukića, a kao pripadnici formacije ''Osvetnici'' i Višegradske brigade, koja je bila u sastavu Oružanih snaga RS-a, nečovječno su postupali, povređivali tjelesni integritet i učestvovali u vršenju ubistava prema civilima nesrpske nacionalnosti.

U saopćenju se ističe da je na željezničkoj stanici u Štrpcima Milan Lukić oko 15:30 sati, uz prijetnju oružjem, zaustavio brzi voz JŽ broj 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar.

Nakon što su se okrivljeni, naoružani automatskim puškama i ručnim bombama, rasporedili oko voza, određeni pripadnici jedinice su ušli u voz, izvršili legitimiranje putnika i izveli 20 civila nesrpske nacionalnosti, dok su okrivljeni, zajedno s ostalim pripadnicima jedinice, stražarili oko voza.

Potom su putnike prevezli do škole u Prelovu, da bi sve zarobljene civile istjerali iz kamiona, i udarajući ih nogama, rukama i kundacima pušaka, primorali da uđu u fiskulturnu salu, u kojoj su ih svi zajedno tukli, nanoseći im povrede po svim dijelovima tijela.

Kada su im oduzeli novac i druge vrijedne stvari, okrivljeni su ih primorali da skinu odjeću i da, po izuzetno hladnom vremenu, samo u donjem vešu, bosi i krvavi, s rukama na leđima vezanim žicom, izađu napolje i usput ih ponovo tukli i nanosili im povrede po svim dijelovima tijela, da bi ih zatim ukrcali u kamion kojim su došli.

U ataru sela Mušići sprovodili su ih po grupama do spaljene kuće, gdje su ih Milan Lukić i Boban Inđić, protiv koga se vodi postupak u Bosni i Hercegovini, nakon komande "Lezi dole!" po grupama likvidirali pucajući iz vatrenog oružja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Tijela četvero ubijenih pronađena su u jezeru Perućac 2010. godine, a za tijelima još 16 nestalih se traga.

Tužilaštvo Bosne i Heercegovine vodi istragu protiv još 10 lica osumnjičenih za ovaj zločin - bivšeg komandanta Višegradske brigade VRS-a Luke Dragičevića, komandanta Interventne čete Bobana Inđića, Petka Inđića, Vuka Ratkovića, Novaka i Obrada Poluge, Radojice Ristića, Olivera Krsmanovića, Dragana Lakića i Momira Nikolića.

Svi zajedno su lišeni slobode 5. decembra 2014. godine, zajedničkom akcijom pripadnika policijskih snaga i Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ne propustite