Antifašistička tradicija kao jedini ispravni put!

Aktuelno
Antifašistička tradicija kao jedini ispravni put!
Ovom prilikom želim da vam čestitam Dan nezavisnosti, budite ponosni na vašu antifašističku tradiciju jer to je jedini pravi put.

Ovom prilikom želim da vam čestitam Dan nezavisnosti, budite ponosni na vašu antifašističku tradiciju jer to je jedini pravi put. Nažalost iz moje države prošle sedmice stigle su jako ružne vijesti. 20. novembar, 1975. je datum kada je umro Francisko Franko, diktator koji je vladao Španijom više od trideset godina. Nakon njegove smrti kralj Huan Karlos počeo je postepenu demokratizaciju zemlje, ali se posljedice diktature osjećaju i danas. 

Frankov poriod bio je obilježen terorom, političkim progonima i ubistvima, uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava, neravnopravnim položajem žena u društvu i rasnom diskriminacijom. Pa, umjesto da se 20. novembar obilježava kao kraj jedne mračne ere i dan kada je počela izgradnja demokratske Španije, grupe desničara organizuju komemorativne skupove za Franka, slaveći njegovu ideologiju i fašističke ideje. I ovog novembra skupili su se na ”Plaza de Oriente” u Madridu i uz zastave, slike i transparente širili svoju mržnju.

Zabrinjavajuća je i činjenica da je na skupu bilo jako mnogo mladih ljudi, te da su i oni dizali desne ruke i odavali počast mrtvom diktatoru. Skup nije prošao bez incidenata jer su desničari napadali obične ljude koji su im ukazivali da ono što rade nije ispravno. „Plaza de Oriente“ nije slučajno odabrana kao lokacija za ovo dešavanje, 1. oktobra, 1975. godine bio je posljednji veliki skup podrške Franku, kada se više od pola miliona ljudi okupilo upravo na ovom mjestu.

Ovih dana, ohrabreni i izborom Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a koji je na osnovu vrlo oštrih i radikalnih izjava došao do te pozicije, desničari su kopirali njegov slogan, te nosili transparente na kojima je pisalo: ''MAKE SPAIN GREAT AGAIN.'' Ostaje mi samo da se nadam da će ideje poput Frankovih nestati, a njegovi sljedbenici shvatit da čine veliku grešku. 

 

Ne propustite