Stiže Upitnik EU: Bh. vlasti će morati dati odgovore o pravosuđu, javnim nabavkama, oporezivanju, životnoj sredini...

Aktuelno
Stiže Upitnik EU: Bh. vlasti će morati dati odgovore o pravosuđu, javnim nabavkama, oporezivanju, životnoj sredini...
Prva konkretna faza BiH na putu ka Evropskoj uniji započinje 9. novembra kada će Evropska komisija bh. vlastima zvanično uručiti Upitnik koji predstavlja dokument sa brojnim pitanjima na koja domaće vlasti morati dostaviti vrlo jasne i precizne odgovore.

Prva konkretna faza BiH na putu ka Evropskoj uniji započinje 9. novembra kada će Evropska komisija bh. vlastima zvanično uručiti Upitnik koji predstavlja dokument sa brojnim pitanjima na koja domaće vlasti morati dostaviti vrlo jasne i precizne odgovore. Na osnovu tih odgovora procijenit će se koliko je BiH zaista spremna da krene sa procesom pristupanja najvećoj supranacionalnoj političko-ekonomskoj organizaciji koja je formirana nakon završetka Drugog svjetskog rata na području evropskog kontinenta.

Iako Generalni direktorat Evropske komisije još uvijek sastavlja konkretna pitanja za BiH, već sada se očekivati da domaće vlasti na svim niovima očekuje dug i težak posao s obzirom da se na Listi potencijalnih pitanja za institucije u BiH nalazi, otprilike, 2.500 pitanja iz ukupno 33 oblasti, a lista sadrži i dva poglavlja političkim i ekonomskim kriterijima.

Tako će pitanja, najvjerovatnije, obuhvatati oblasti slobode kretanja roba, radnika i kapitala, javnih nabavki, intelektualnog vlasništva, poljoprivrede, ribarstva, finansijskih usluga, sigurnosti hrane, oporezivanja, ekonomske i monetarne politike, socijalne politike i zapošljavanja, pravosuđa, vanjskih odnosa, zaštite potrošača, životne sredine, finansijske kontrole i brojnih drugih oblasti.

Na zvaničnoj stranici Direkcije za evropske integracije BiH piše da su liste potencijalnih pitanja za politički, ekonomski i pravni kriterij (33. pregovaračka poglavlja acquis-a) sastavljane na taj način da se vodilo računa o svim mogućim izazovima, broju pitanja i njihovoj složenosti, rokovima, kao i o dosadašnjim iskustvima država regiona koje su aplicirale za članstvo u evropsku porodicu.

“Predmet analize bili su upitnici Evropske komisije za Republiku Srbiju, Republiku Crnu Goru i Republiku Albaniju, a sličnu vježbu radile su sve države u regiji. Pitanjima se traže podaci o usklađivanju zakonodavstva, administrativnim kapacitetima, statistikama te planovima za budućnost u vezi sa izgradnjom nedostajućeg zakonodavnog i institucionalnog okvira”, navodi se na stranici Direkcije za evropske integracije BiH.

Također, na njihovoj stranici se navodi da, iako Evropska komisija priprema upitnike posebno za svaku državu kandidatkinju za članstvo u EU, iskustva država u regiji pokazala su da se pitanja u pojedinačnim upitnicima uglavnom ponavljaju, izuzev određenih specifičnosti u u poglavlju o političkim kriterijima.

Upravo zbog činjenice da su pitanja u Upitniku za svaku državu skoro identična, bitno je naglasiti da su bh. vlasti, odmah nakon podnošenja zahtjeva u članstvo u EU, još u februaru mogle započeti na pripremi odgovora na ova pitanja kada je BiH predala aplikaciju za članstvo. Time bi taj posao danas bio znatno olakšan, ali, to, ipak, nije učinjeno.

“Činjenica da se pitanja u upitnicima ponavljaju, otvara mogućnost državi koja je podnijela zahtjev za članstvo da i prije zvaničnog uručenja upitnika Evropske komisije počne pripremati odgovore na pitanja što je bila i ideja vodilja Direkciji za evropske integracija kada je pripremala listu potencijalnih pitanja”, navodi se na njihovoj stranici.

Uprkos formiranju famoznog mehanizma koordinacije kao tijelu kroz koje će BiH zvanično sarađivati i komunicirati sa Evropskom unijom na putu ka članstvu u tu organizaciju, bh. vlasti očekuje težak zadatak u pružanju odgovora na silna pitanja koji će sporo teći s obzirom na složeno ustavnopravno uređenje BiH: veliki broj nivoa vlasti, rascjepkanost i podjelu nadležnosti.

Ne propustite