Vlada RS: Odluka Marine Pendeš je nezakonita

Bosna i Hercegovina
Vlada RS: Odluka Marine Pendeš je nezakonita
Vlada Republike Srpske saopštila je jučer da je Odluka o prodaji sekundarnih sirovina, koju je donijela Marina Pendeš, ministar odbrane BiH, nezakonita i na štetu RS.

Vlada Republike Srpske saopštila je jučer da je Odluka o prodaji sekundarnih sirovina, koju je donijela Marina Pendeš, ministar odbrane BiH, nezakonita i na štetu RS. S druge strane, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić ističe da to nije tačno i da Vlada RS reaguje zbog pritisaka lobija koji dolaze iz Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS.

U informaciji koju je juče usvojila Vlada RS navodi se da je Pendeševa spornu odluku donijela u oktobru, a nakon toga, početkom novembra, Ministarstvo odbrane objavilo je i javni oglas za prodaju dijela sekundarnih sirovina procijenjenih na oko 2,5 miliona KM. Vlada RS zadužila je Ministarstvo trgovine i turizma da Informaciju o postupanju MO u postupku prodaje sekundarnih sirovina dostavi Savjetu ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH radi ocjene zakonitosti sporne odluke, te poništavanja javnog oglasa koji je objavljen na osnovu te odluke. "Entiteti koji su korisnici sredstava od prodaje nisu učestvovali u određivanju početnih cijena sekundarnih sirovina, niti u izradi javnog oglasa", navodi se u saopštenju Vlade RS, koja je zadužila Ministarstvo trgovine i turizma da o svemu obavijesti Pravobranilaštvo RS i organizuje sastanak predstavnika Ministarstva trgovine i turizma i zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima.

Jerinić, kao zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima, kaže da nema ništa protiv toga da se sastane sa ministrom trgovine i turizma jer, kako kaže, u Odluci o prodaji sekundarnih sirovina nema ništa sporno. Takođe, naglašava da Vlada RS ima pravo da osporava zakonitost te odluke i da će, ukoliko se utvrdi da nije u skladu sa zakonom, to i poštovati. "Vlada RS tu informaciju je usvojila pod pritiskom lobija. Odluka je donesena na osnovu dogovora iz Doboja, koji je potpisao Milorad Dodik dok je bio premijer RS", kaže Jerinić. On ističe da je članovima Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme ponuđeno da imaju člana komisije koji će razmatrati pristigle ponude na javni oglas, istovremeno pozivajući sve zainteresovane da ponude što je moguće višu cijenu.

"Od ukupne cijene, oko 80 odsto sredstava ide u budžet RS. Sedam godina dok su bili vlast oni to pitanje nisu mogli da riješe i sad kad se konačno pokrenulo - blokiraju. Sekundardne sirovine nastale uništavanjem minsko-eksplozivnih sredstava moraju se skloniti iz skladišta jer smetaju i dovode u pitanje dalje uništavanje, a predstavljaju i bezbjednosni rizik", rekao je Jerinić. Inače, prema nekim procjenama, vrijednost sekundarnih sirovina koje su nastale od uništavanja municije procijenjena je na 10 miliona KM, a Dragan Kapetina, v.d. direktora republičke Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, tvrdi da je Ministarstvo potcijenilo vrijednost sirovina procjenjujući ih na svega pet miliona KM. On je rekao da predstavnici RS nisu učestvovali na sjednici i nisu imali uvid u određivanje cijena lotova.

Ne propustite