Savez za promjene Budžet BiH uslovljava mostom Ljubovija-Bratunac

Bosna i Hercegovina
Savez za promjene Budžet BiH uslovljava mostom Ljubovija-Bratunac
Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH ni danas nije održana zbog ne postojanja kvoruma, piše Patria.

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH ni danas nije održana zbog ne postojanja kvoruma, piše Patria.

Na dnevnom redu sjednice Ustavnopravne komisije između ostalog je i Prijedlog Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017.godinu. No, danas je u Parlamentu BiH „odjeknula“ infromacija da poslanici Saveza za promjene neće podržati Budžet  dok ne bude precizno naznačeno u kapitalnim izdacima gradnja mosta Ljubovije – Bratunac.

S ovom informacijom upoznat je i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Poznato mi je poslanici iz Saveza za promjene imaju prmjedbe za Budžet zbog mosta u Bratuncu. Oni traže garancije, da će se to izgraditi. To je planirano u nekoj stavci kapitalna ulaganja, ali ne postoji garancija da će oni koji to treba da realiziraju i usmjeriti sredstva na tu izgradnju – kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut je izjavio novinarima da su Šefik Džaferović, Nikola Lovrinović i on, u pauzi koja je data kako bi se pokušao osigurati kvorum, telefonski razgovarali sa članicom Komisije Borjanom Krišto.

- Obaviješteni smo da postoje određeni zahtjevi od Saveza za promjene da se u prijedlog budžeta ugrade sredstva za granični prijelaz. Mislim da je riječ o graničnom prijelazu u Bratuncu - kazao je Arnaut.

Po njegovim riječima, to će biti danas na sjednici Vijeća ministara BiH.

- Obaviješteni smo da, ukoliko to bude ugrađeno, da onda neće biti nikakvih problema s kvorumom i s glasanjem. Dakle, ovdje imamo jednu opstrukciju zakonodavnopravnog procesa - ustvrdio je Arnaut.

Kaže da je to neshvatljivo s obzirom na to da se radi o ustavnom osnovu, te da „ustavni osnov za budžet BiH nikada nije upitan, jer Ustav BiH kaže da Parlamentarna skupština usvaja budžet“.

Ne propustite