Kraj za Tursku – zamrznuti pregovori o pridruživanju EU

Svijet
Kraj za Tursku – zamrznuti pregovori o pridruživanju EU
Evropski parlament je donio odluku o zamrzavanju dugoročnih planova za pridruživanje Turske evropskoj zajednici.

Evropski parlament je donio odluku o zamrzavanju dugoročnih planova za pridruživanje Turske evropskoj zajednici. Kako prenose svjetski mediji, ovakva odluka je odgovor na pritiske Ankare usmjerene ka političkoj opoziciji i nezavisnim medijima.

Dodaje se i da su ti pritisci na snazi od neuspjelog pokušaja puča u julu ove godine. U Evropskom parlamentu je za zamrzavanje turskog puta ka Evropskoj uniji glasalo 479 poslanika, 37 njih je bilo protiv, a 107 nije prisustvovalo izjašnjavanju.

Turska je zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela davne 1987. godine, status kandidata dobila je tek krajem 1999. godine, a pristupne pregovore otvorila je u oktobru 2005. godine, istog dana kad i Hrvatska.

Do sada je otvorila pregovore u 15 pregovaračkih poglavlja, a zatvorila samo u jednom – Nauka i istraživanje. Mnogo je razloga zašto se odugovlačilo s prihvaćanjem Turske u veliku evropsku porodicu. I dalje vlada strah i nervoza jer bi tako granica EU došla pred Siriju, Irak i Iran.

Države članice Evropske unije ne gledaju na Tursku kao na evropsku državu, s obzirom na to da se najveći dio njene površine nalazi na azijskom kontinentu. Takođe, tu je problem i očajnog stanja demokratije i ljudskih prava u Turskoj kao i nezanemariva prijetnja radikalnog islamizma.

Članice EU ne žele da ih preplavi jeftina turska roba Naime, ukoliko bi Turska postala članica ona bi po broju stanovnika predstavljala drugu najveću zemlju u Evropskoj uniji. U roku od nekoliko godina vjerojatno bi pretekla Njemačku, čime bi ostvarila da kao muslimanska zemlja ima većinu u Evropskom parlamentu.

Države članice ipak EU smatraju hrišćanskim klubom, a ona bi tako postala država koja ima najveći uticaj u usmjeravanju i definisanju politike Evropske unije.

Takođe, određeni broj evropskih država boji se radne snage koje ima dosta više i jeftinija je. Strahuju od mogućnosti da njihovo tržište preplavi turska roba, uglavnom poljoprivredni proizvodi koji su dosta jeftiniji, a kvalitetniji u odnosu na evropske konkurentske proizvode.

U EU su ranije vrlo često kritikovali autoritarni način vladavine turskog predsjednika Tajipa Erdogana koji se ponaša kao moderni sultan.

Ne propustite