Prihvata li Izetbegović nacionalističku podjelu Oružanih snaga BiH?

Aktuelno
Prihvata li Izetbegović nacionalističku podjelu Oružanih snaga BiH?
Građanski savez (GS) želi ovim putem obavijestiti javnost da su pod paravanom „Pregleda odbrane“ u toku posljednje pripreme za podjelu Oružanih snaga BiH na etničkoj osnovi. Ministarstvo odbrane BiH je dokument usvojilo isključivo glasovima srpskih i hrvatskih visokih oficira i proslijedilo ga Predsjedništvu kao legitiman dokument, iako je proces izrade podrazumjevao saglasnost svih na svakom koraku.

"Pod paravanom 'Pregleda odbrane' u toku su posljednje pripreme za podjelu Oružanih snaga BiH na etničkoj osnovi. Ministarstvo odbrane BiH je dokument usvojilo isključivo glasovima srpskih i hrvatskih visokih oficira i proslijedilo ga Predsjedništvu kao legitiman dokument, iako je proces izrade podrazumjevao saglasnost svih na svakom koraku", saopćeno je iz Građanskog saveza.

"Prema sadašnjoj verziji tog dokumenta, logistika i obavještajni poslovi biće „decentralizovani“ i dodijeljeni pješadijskim brigadama. Rezultat će biti uspostava tri etničke mini-vojske koje će odgovarati etničkim voždovima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu i stajati na raspolaganju njima, a ne državi i građanima. Ako ili kada ovaj dokument bude usvojen, BiH će se vratiti natrag u 2006. godinu i poništiti reformu odbrane i jedinstvene Oružane snage", stoji u saopćenju GS-a.

"'Pregled odbrane' nije uslov za aktiviranje Plana za članstvo u NATO. To naročito obezglavljivanje Oružanih snaga BiH, nego knjiženje 63 lokacije perspektivne vojne imovine. Nijedna lokacija u RS još uvijek nije uknjižena iako se SDA-ov partner Savez za promjene koalicionim sporazumom obavezao na to. Umjesto knjiženja imovine, jedini rezultat koalicije SDA-SDS će biti stvaranje stranačkih vojski i zaustavljanje naše zemlje na njenom atlantskom putu", naveli su.

GS je pozvao Bakira Izetbegovića da odbije potpisati ovaj dokument, navodeći da ukoliko pak izabere da prihvati podjelu Oružanih snaga, svi će konačno znati ono čega se svi u BiH sada samo pribojavaju da je podjela zemlje njegovo jedino trajno političko opredjeljenje. Naveli su da ako prihvati „Pregled odbrane“, ostaviće narod i zemlju bez ikakve mogućnosti da se brane u periodu potpune globalne i regionalne neizvjesnosti i kada režim Milorada Dodika otvoreno prijeti novim referendumom 2018.

"U slučaju održavanja referenduma o tzv. danu republike u entitetu RS i izbora u Srebrenici, Izetbegović je pokazao da nije dorastao istorijskom trenutku i zadatku koji je pred njim. Ako prihvati i potpiše 'Pregled odbrane' njegovo ime biće u istoriji naše zemlje upisano uz bok Fikretu Abdiću i drugim, malobrojnim, izdajnicima. A već sada je jasno da što duže Bakir Izetbegović bude u Predsjedništvu biće sve manje države Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz GS-a.

Ne propustite