Amer Jerlagić za Novi.ba: Novogodišnjih poklona u smislu povećanja cijena struje neće biti

Bosna i Hercegovina
Amer Jerlagić za Novi.ba: Novogodišnjih poklona u smislu povećanja cijena struje neće biti
U sjeni jučerašnjeg odobrenja za poskupljenje električne energije za koje je suglasnost dala Regulatorna komisija za energiju Federacije BiH Elektroprivredi HZ HB, pitanje koje se postavlja je da li će ovo poskupljenje izazvati domino ekefekat u povećanju cijena na širem području Bosne i Hercegovine.

U sjeni jučerašnjeg odobrenja za poskupljenje električne energije za koje je suglasnost dala Regulatorna komisija za energiju Federacije BiH Elektroprivredi HZ HB, pitanje koje se postavlja je da li će ovo poskupljenje izazvati domino ekefekat u povećanju cijena na širem području Bosne i Hercegovine.

Amer Jerlagić, rekao je za Novi.ba da se liberalizacija tržišta desila 1.1.2015. godine, ali da je stvarno otvaranje počelo 1.1.2016. godine.

"Liberalizacija tržišta, otvaranje tržišta se desilo prvog januara 2015. godine, međutim stvarno zaživljavanje i liberalizacija tržišta za sve kupce u BiH se desila od 1.1.2016. godine jer su se tad stvorili uslovi za balansiranje odgovornih strana kako bi se u potpunosti mogla realizirati kupovina, odnosno prodaja električne energije u Bosni i Hercegovini. Puno bitniji dio kada je riječ o liberalizaciji tržišta jeste da je došlo za većinu kupaca do pojeftinjenja eletrične energije, jer kako i svako drugo tržište, tržište električnom energijom je dalo svoje prve rezultate tako da je preko hiljadu kupaca električne energije uspostavilo kontakt, obavljeni su razgovori, a kupac je kako bi se reko postao kralj jer su se monopolske kompanije okrenule prema kupcu i počeli razgovarati sa njim, nuditi mu uslove tako možemo reći da je 40 velikih kupaca promjenilo svoje snadbjevače, uzelo privatne snabdjevače, ali i da je preko 1000 kupaca ostvarilo razgovore što sa novim snabdjevačima, što sa postojećim elektroprivredama i dobili minimalno 10% bolje uslove nego što su imali prije od državnih elektroprivreda", rekao je Amer.

Kako kaže naš sagovornik, koliko je on upoznat sa situacijom obje su elektroprivrede u Federaciji podnijele zahtjev za javnu raspravu kada je u pitanju poskupljenje električne energije.

"Koliko sam upoznat, obje elektroprivrede u Federaciji su podnijele zahtjev za javnu raspravu kada je u pitanju poskupljenje električne energije. Mislim, da što se tiče tih novogodišnjih poklona u vidu poskupljenja da su oni završeni i da će oni biti ovaj put samo za kupce Elektroprivrede HercegBosne, prije svega domaćinstava", izričit je Jerlagić.

Kada je riječ o novim proizvođačima elektirčne energije, Amer kaže da danas u BiH imamo nove proizvođače koji itekako mogu da odgovore na zahtjev tržišta.

"Mi već danas u Bosni i Hercegovini imamo nove proizvođače. Kompanija EFT je otvorila svoj proizvedbeni objekat snage 300 MW. Da li će biti još te ekspanzije ovisi o interesu proizvođača", zaključio je Amer Jerlagić. 

Ne propustite